Megemlékezés

2023.06.27. 18:40

„Miskolc legsötétebb éjszakájára” emlékeztek

Egyik óráról másikra elvették vagyonát, megsemmisítették egzisztenciáját, megbélyegezték „nemkívánatos” elemként.

Pap Gyula

Holndronner Ferenc és dr. Várhelyi Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Az Éltető Lélek Alapítvány és a Magyar a Magyarért Alapítvány Miskolc város tragikus napja – 1952 június 25. a kitelepítések napja - alkalmából megemlékezést tartott kedden Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A programban Holndronner Ferenc, az Éltető Lélek Alapítvány elnöke és Dr. Várhelyi Krisztina alapító mondott köszöntőt.

– Egy esztendővel ezelőtt volt a hetven éves évfordulója, hogy majd 600 embert elhurcoltak, kitelepítettek a Hortobágyra közöttük a legidősebb nyolcvannyolc éves volt a legkisebb hat hónapos – idézte fel az Éltető Lélek Alapítvány alapítója. Vannak miskolciak akik nem engedik, hogy a feledés homálya burkolja be azt a sötét éjszakát, amikor 163 családra rúgták rá az ajtót és utána hónapokon-éveken át emberhez méltatlanul hodályban lakott, disznóólban élt. Egyik óráról másikra elvették vagyonát, megsemmisítették egzisztenciáját, megbélyegezték „nemkívánatos” elemként – sorolta dr. Várhelyi Krisztina.

A megemlékezés során miskolci kitelepítések krónikáját Holopcev Péter történész ismertette. Dr. Lengyel Attila, a CÖF Klub Miskolc elnöke Összegyűjtött történetek, Székely András, az elhurcoltak egyike pedig Emlékképek címmel tartott előadást. A Kitaszítottak című irodalmi műsorban az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület részéről Kardos Katalin, Balogh Csilla, Bogoly Erzsébet, dr. Jacsó Pál és dr. Romhányi József közreműködött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában