Áldás és öröm

2023.06.25. 15:40

Megújult templomot adtak át Gagyvendégiben

A hitről és a küzdelem fontosságáról beszélt Gagyvendégiben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, ahol megújult templomot adott át.

Szarvas István esperes (k)

Fotó: Vajda János

Soltész Miklós államtitkár azt mondta, örül annak, hogy a kicsi csereháti falu megújult templomában együtt, egységben ünnepelhetnek. Szerinte bár a világban jelen van a félelem és a gonoszság, a keresztényeknek, a magyaroknak ezekkel szemben félelem nélkül küzdeniük kell. Hangsúlyozta, az időseknek, a fiataloknak egyaránt feladata és felelőssége, hogy "hegytetőkön hirdessék" Isten tanítását, a magyarság tiszteletét, a közösség erejét. Elmondta, biztos abban, hogy a mostanihoz hasonló beruházásoknak - melyek többnyire templomok, közösségi házak, iskolák, óvodák megújítását jelentik - vonzóbbá teszik ezeket a térségeket.

Megújult templomot adtak át Gagyvendégiben. Fotó: Vajda János

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője nagy áldásnak és örömnek nevezte a kistelepülések templomainak a megújítását, hiszen - mint mondta - a templomokban az ember nyugalomra és békességre talál és az ott hirdetett igéből erőt tud meríteni a mindennapokhoz. Hozzátette, bízik abban, hogy az épület megújításával a templom padjai is megtelnek majd hívekkel.

Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Vajda János

Veress Zoltán plébános megköszönve a kormány anyagi támogatását, méltatta azt a kormányzati szemléletet is, hogy "a legkisebb falu és legkisebb közösség iránt is elkötelezett segítőkészséget" tanúsítanak.

Nagy Miklós, Gagyvendégi (független) polgármestere elmondta, a település 1903-ban épült római katolikus templomának felújítására az egyházközség a kormánytól a Magyar falu program keretéből 15 millió forintos támogatást kapott.  A polgármester azt is elmondta, a 216 lakost számláló településen idén nemcsak a templom megépülésének 120. évfordulóját, hanem Gagyvendégi létrejöttének 1200. évét is ünneplik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában