Vakációs gondok

2023.06.19. 07:00

Ami a gyerekeknek örömöt jelent, az a szülőknek a gondos tervezést

A startpisztoly eldördült, megkezdődött a nyári szünet, ezzel együtt pedig az iskolás gyerekek dolgozó szüleinek két és fél hónapos logisztikája.

Nagy-Hankó Krisztina

A táborokra fontos szerep hárul a nyári szünetben minden család életében

Fotó: Bach Máté

Naptárral a kézben megy a konzultáció, hogy mikor vesz ki szabadságot apa, mikor anya, nagyi hány hetet tud vállalni a gyermekfelügyeletből, melyik tábort válasszuk, és hány hetet tudunk finanszírozni, meg nyaralni is kéne legalább egy hetet. Ezt egy jól szerveződő családban már tavasszal elkezdik megtervezni. Megkérdeztünk néhány családot, ahol több gyermeket is nevelnek, hogy ki hogyan oldja meg a nyarat. 

Nem csak a felügyelet, az élmény is fontos 

Mindent bevetnek a nyáron, amit csak lehet, hogy a két lány kellemes és élményekkel teli vakációt tölthessen el – mondta Gabriella. Hozzátette: a Hámori Waldorf Iskola nyári napközis táborát választották, ahol játékosan tanulhatnak is. A kisebbik lánynak a zsonglőrtábort, ahol megismerkedhet a cirkuszművészet alapjaival, illetve sok eszközt kipróbálhat egy igazi zsonglőr segítségével. Az idősebb lány gyógynövényes táborba megy, ahol a Bükk gyógyító tündéreinek titkait fedezheti fel Bükkszentkereszten, Felsőhámorban és Lillafüreden. Megtanulhatja, melyik növény milyen bajt gyógyít, vagy milyen étel vagy ital elkészítésére használható. Ez nemcsak érdekes, de hasznos is – tette hozzá az édesanya. Ezenkívül még tánctáborba is mennek, az kihagyhatatlan. Persze lesznek a nagyinál is egy-két hetet, meg a keresztszülőknél, és nyaralást is terveznek. Idén a Balatonhoz mennek egy apartmanba, több baráti családdal együtt, hogy játszópajtások is legyenek a lányoknak – tudtuk meg. 

Augusztus végén már az iskolára készülnek 

A nagyobbik gyermeke első osztályos volt most, ez lesz az első nyár, amikor 10 hetet kell megoldani – emelte ki Eszter. Lesz napközis tábor, az biztos, mert enélkül lehetetlen lenne kivitelezni. A gyermek jégkorongozik, ezért a sportegyesülete által szervezett táborba megy. Ottalvósba még nem, mert ahhoz kicsi – vélekedett az édesanya. A kisfiút a családban több helyen is várják a nyáron, van segítség. Lesz a nagymamánál, több részletben is, illetve az édesapjánál, továbbá otthon. A nyaralást abban a négyhetes intervallumban tervezik, amikor a kisebbik gyermeknek már nem lesz óvoda. A kislány szeptemberben lesz első osztályos, ezért augusztus utolsó két hetében már az iskolára hangolódás és a közös családi kalandok ideje lesz – hangoztatta Eszter. Hozzátette: természetesen ő is lesz nagyszülőknél és az apukájánál is. 

Nagymama már szolgálatban van 

Három gyermek nyári szünetét kell beosztani Borbálának, aki elmondta: felváltva lesznek szabadságon a férjével. Ezért mindenkinek jut feladat. A nagyszülő is vigyáz majd az unokákra pár hétig. Továbbá a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének tagjaiként ők az egyesület napközis táborába viszik a gyerkőcöket – tudatta az anyuka. Illetve a munkahelye által szervezett táborba is mennek. A legkisebb lurkó még ovis, ő július elejéig az intézményben tölti még a napokat, de a két iskolás – a 8 és 10 éves – rögtön nagyinál kezdte a vakációt. A nyaralás egy hétig tart majd, amikor együtt lesz az egész család – mondta Borbála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában