Dől a lé

2023.06.22. 07:00

Tavalyról is maradt 1,3 milliárd mínusza az MVK-nak

Szinte nincs olyan miskolci közgyűlés, ahol ne lenne szó a városi közösségi közlekedés finanszírozási gondjairól.

Szaniszló Bálint

Sok a panasz az MVK közlekedésére

Fotó: Ádám János

Csütörtökön tartja júniusi rendes közgyűlését a miskolci önkormányzat. A nyári szünet előtti utolsó ülésnek - szerda esti állapot szerint - 12 rendes és 6 sürgősséggel tárgyalandó napirendi pontja lesz. 

Minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 2022. évi közszolgáltatási tevékenységéről készült éves közszolgáltatói jelentés és a 2022. évi éves pénzügyi ellentételezés összegének elfogadásáról szóló napirendi pontot.  

Az előterjesztés Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MVK Zrt. között fennálló közszolgáltatási szerződés előírásai alapján készített 2022. évi közszolgáltatói jelentés, valamint a 2022. évben képződött és a közgyűlési előterjesztés határozati javaslatának 1. számú mellékletét képező éves közszolgáltatói jelentésben levezetett 1 milliárd 322 ezer 133 forint - bevételekkel nem fedezett - indokolt költségének elfogadására tesz javaslatot. Ez azt jelenti, hogy az MVK tavaly a mintegy 8,5 milliárd forint bevétel mellett mintegy 9,3 milliárd forint kiadást ért el, ami azt jelenti, hogy veszteséges volt. A veszteség összegét kell megfizetnie az önkormányzatnak visszamenőleg.

Nem rózsás a helyzet 

Az MVK Zrt. egyébként 2021-ig összesen 5,2 milliárd forintot nem kapott meg a miskolci önkormányzattól, amely a közszolgáltatási szerződés révén járna a cégnek. Ehhez az elmúlt évi mérleg alapján hozzájön a már említett mintegy 1,3 milliárd forint. Ezt az igényt nyújtja be a mostani közgyűlésen az MVK Zrt., a testületnek döntenie kell arról, milyen módon teljesíti a társaságnak a kötelezettséget. 

Az MVK Zrt. jelenleg úgy tartja fenn a fizetőképességét, hogy a Miskolc Holding Zrt. biztosít számára egy hitelkeretet, amely jelenleg 6,7 milliárd forint. Ahhoz, hogy ebben az évben biztosított legyen az MVK Zrt. finanszírozása, az utolsó fillérig meg kell kapnia az önkormányzat által erre az esztendőre ígért 4,3 milliárd forint támogatást. De mellette további 2,5 milliárd forintra volna szüksége. Ennek egy részét biztosíthatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram révén megkapható közel 1,7 milliárd forint. Ráadásul ez az összeg várhatóan csak az utolsó negyedévben lesz hozzáférhető.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában