Új-Zéland

2023.05.10. 13:40

Ötven millió birkától a méregdrága halakig

A miskolci utazó nagykövet a világ legszebb helyének nevezte Új-Zélandot.

KT

Czupper András egy aucklandi palackozó üzemben

Fotó: olvasónktól

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere oda-vissza nem kevesebb, mint negyvenezer kilométert repült – messzebbre már nem lehet utazni a Földön.

Fertőtlenítik a cipőket

– A mintegy tíz esztendeje Új-Zéland szigetén élő fiamat látogattam meg – kezdte Czupper András, aki arra büszke, hogy az általa vezetett civil szervezet hamarosan huszonöt esztendős lesz. – Állítom, hogy az a vidék a világ egyik legszebb helye: ott tényleg friss a levegő és minden zöld. Borászatukról annyit, hogy a szőlőterületeik nyolcezer hektáron terülnek el, a fehér és a vörös nedűik is kiváló minőségűek. Legismertebb fajtájuk a sauvignon blanc, ezzel kerültek fel boros térképére. Annak nagyon örültem, hogy a szőlőnemesítő Mathiász Jánost és a tokaji aszút több helyen ismerik a szigeteken.

Czupper András ezután arról beszélt, hogy Új-Zélandon első a környezet védelme, az ápoltság és a tisztaság ott mindent visz. Útjaik rendkívül jók, bárhová biliárdasztalon lehet eljutni. A nemzeti parkok bejáratainál fertőtlenítik a belépő vizitelők cipőtalpait. A vendéglátást a sokszínűség a jellemzi: kedveltek a steak-ek, honos a kínai és az indiai konyha is. Óriási a választék a tengeri halakból, ezek viszont borsos áron kelnek el. Az éttermekben először díjmentesen ivóvizet szolgálnak fel.

– A közlekedést az udvariasság jellemzi – folytatta az elnök-nagymester. – A japán és koreai autók túlsúlyban vannak, a márkák közül a Toyotából láttam a legtöbbet. Az polinéziai származású maorik az őslakosok, továbbá sok angol, indiai, kínai és magyar lakik ott. Az iskolások formaruhában járnak, a nők divatosan öltözködnek és állandóan mosolyognak. Új-Zélandon ötven millió birkát legeltetnek, gyapjú szövetük a világ legjobbjai közé tartozik. A tejtermékek magas minőségűek, az élelmiszerek exportja pedig komoly bevételhez juttatja a nemzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában