Az utolsó utáni pillanatban

2023.05.16. 20:00

Azt mondták, nincs pénz, aztán mégis előkerült 50 millió a Búza téri aluljáró felújítására

Hónapok óta szóvá tettük számtalanszor, senkit nem érdekelt az aluljáró állapota. Most kapkodva cselekszik a miskolci önkormányzat.

Szaniszló Bálint

Az imádság sem tartja már a lépcsőfokokat

Fotó: SZB

Május 15-én, hétfőn délelőtt - némi meglepetésre - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei jelentek meg a város legforgalmasabbjának számító Búza téri aluljárónál. Elkordonozták az aluljáró két legforgalmasabb lépcsősorának egy-egy oldalát. Azokat, amelyek balesetveszélyesebbnek tűntek.  

Úgy egy évvel ezelőtt is szóvá tettük - és azóta időről időre –, hogy a Búza téri aluljáró aluljáró állapota köszönő viszonyban sincs közlekedési fontosságával. A Boon.hu cikkei arról szóltak, az aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú. Már a felületes szemlélő is láthatta hónapokkal ezelőtt, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak.

Jobb későn, mint soha? 

A helyzet azonban az utóbbi hetekben drasztikusan tovább romlott. A lépcsősorok állapota olyan, hogy azokat már csak az imádság tartja. Kilazultak, kifordultak a lépcsőfokok.  Egyre többen félve használják a lépcsőket, tartva a  balesetveszélytől.   

Ebben a helyzetben jött el a hétfő délelőtt, amikor elkordonozták a balesetveszélyesebbnek ítélt lépcsőket. Megjelent Veres Pál polgármester, dr. Mokrai Mihály, a térség DK-s önkormányzati képviselője és Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője. Ő megerősítette, hogy 50 millió forintba kerül a lépcsősorok újraépítése. Veres Pál azt mondta, hogy kerül, amibe kerül, megoldják a gondot. Az is elhangzott, hogy a nyár végére végezhetnek a munkákkal, amelyet úgy kell elvégezni, hogy közben a gyalogosforgalmat ne akadályozzák. Dr. Mokrai Mihály megerősítette, hogy ő több alkalommal, több fórumon jelezte az aluljáró tarthatatlan állapotát.

Azt mondták, nincs rá pénz!  

Dr. Mokrai Mihály egyébként a tavaly májusi önkormányzati ülésen közérdekű hozzászólásban sürgette a városvezetést a probléma megoldására, az aluljáró felújítására. Veres Pál polgármester írásban válaszolt néhány hét múlva a képviselőnek egy diplomatikusan bevezetett levélben: „Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lehetőségeihez mérten törekszik a tisztelt képviselő úr által is jelzett – régóta ismert és orvoslásra váró – probléma mielőbbi megoldására.” Kiderült azonban, hogy a felújítás - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerint - mintegy 50 millió forintba kerülne. A városnak pedig nincs pénze az egyre romló állagú aluljáró felújítására, de - mint fogalmazott a levél – „folyamatosan vizsgálja azon lehetőségek körét, amelyek következtében mielőbb sor kerülhet a Búza téri gyalogos aluljáró korszerűsítésére...”  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában