Hogyan tovább?

2023.04.12. 14:30

Még nincs végleges döntés az edelényi kastély sorsáról

Az edelényi polgármester kezdeményezésére megbeszélésre került sor az Építési és Közlekedési Minisztériumban a városban lévő L'Huillier-Coburg-Kastély jövőjéről.

BOON

Fotó: Bánkúti Sándor

Mint korábban beszámoltunk róla, felfüggeszti a péceli és az edelényi műemlék épületek (Edelényben a kastély) látogathatóságát, négy vármegyében és a budapesti központban pedig csoportos létszámcsökkentésre kényszerül a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Az MTI-nek eljuttatott közleményükben azt írták: mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, "kényszerű döntés született" az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről. 

Edelényben a kastély turisztikai szempontból is lényeges, ugyanakkor rendezvények és programok állandó helyszíne is a kastélysziget. Éppen ezért Molnár Oszkár, a város polgármestere a kastély jövőjéről egyeztetett a napokban.

Forrás: Molnár Oszkár/Facebook

Döntés lehet hamarosan

„Kezdeményezésemre megbeszélést folytattam Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész úrral és Oláh Zsanett úrhölggyel, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető Igazgatójával. A közel egyórás konzultáció alkalmával az Edelényi L'Huillier-Coburg-Kastély jövőjéről kértem tájékoztatást. Tárgyalópartnereim elmondták, hogy a kastély további sorsáról a végleges döntés még nem született meg, ez április második felére várható.

A megbeszélésen sok-sok érvet felsorakoztattam a kastély pozitív jövőképének létjogosultságáról ugyanúgy, mint azokban a levelekben, melyeket Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és Lázár János miniszter úrnak írtam a kastély bezárásáról felröppenő hírek tudomásomra jutását követően. Köszönöm államtitkár úr és ügyvezető asszony hozzáállását és reményemet fejezem ki aziránt, hogy kastélyunk még sokáig szolgálja majd térségünk turisztikai fejlődését” – tájékoztatott Molnár Oszkár a találkozó kapcsán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában