Gyász

2023.04.18. 10:35

Elhunyt Török Ádám, a Mini frontembere. Ezer szállal kötődött Miskolchoz.

Legutóbb akkor beszéltünk, amikor készült Miskolcra, a június 10-i miskolci rockfesztiválra, amit az 50 évvel ezelőtti buli tiszteletére szerveznek. Hiába várja közönsége.

Hajdu Mariann

Török Ádám (1948-2023)

Forrás: MW

Életének 75. évében elhunyt Török Ádám fuvolás, a Mini együttes frontembere. 

A zenész a június 10-i miskolci rockfesztiválon lépett volna fel legközelebb Miskolcon. Egyébként is sok szállal kötődött a városhoz, erről többször is beszélt lapunknak. Először is édesanyja Hejőcsabán született, ha addigra, mire Ádám a világra jött – 1948-ra – el is költözött a családja a városból. Fellépett az 50 évvel ezelőtti diósgyőri rockfesztiválon, ami nagy hatással volt rá. Így mesélt róla: 

Marha jó volt. Nem volt gázsi, így szereztünk egy kisbuszt, azzal jöttünk. Három lány fogadott az öltözőben, nagyon jól éreztem magam.

,,Ez komoly?" – kérdeztük. ,,Teljesen. Akkor néztem ki a legjobban, jó fazonom volt, 25 éves és sikeres voltam". 

1973-ban a diósgyőri rockfesztiválon
Forrás: Fortepán, Gyulai Gaál Krisztián

A rockfesztivált a Mini klub követte a Gárdonyi művházban.

,,1974 őszén kezdtük, igen, a diósgyőri koncert sikere is közrejátszott abban, hogy ott létrejött az ifipark. 1975 végéig havonta egyszer játszottunk a klubban, óriási dolog volt ez. Tele volt a Gárdonyi minden alkalommal, és mi játszottuk a progresszív zenét, amit kitaláltunk. Faramuci zene volt, impróztunk órákig 20 perces basszusszólóval, 20 perc zongora-, majd fuvolaszólókkal. És imádta a közönség. Nemcsak Miskolcon, Budapesten is, és a lengyel turnékon is, ott is ment ez a rockos, dzsesszes zene." 

Török Ádám a '90-es években is rendszeresen fellépett Miskolcon a Minivel majd későbbi formációival is, sőt zenekarának miskolci basszusgitárosa volt tíz éven át, Kerékgyártó "Füles" István. 

Néhány hónapja írtuk, hogy nagyon örült neki, van egy miskolci csapat, akik az ő zenéjét játsszák Mini Art-Űr néven. S bár épp gyógyulófélben volt egy stroke-ból, többször is eljött egy kis örömzenélésre a miskolci zenekar frontembere, Völgyi Béla Tibor által szervezett bulikra.  

Legutóbb akkor beszéltünk, amikor készült Miskolcra, a június 10-i miskolci rockfesztiválra, amit az 50 évvel ezelőtti buli tiszteletére szerveznek. Ezt azonban megelőzte volna a május 8-i nagyszabású buli az Erkel színházban, ahol zenésztársaival ünnepelte volna életének 75., pályára lépésének 35. évfordulóját. ,,Mindenki fellép, akivel csak együtt játszottam, Tátrai Tibor, Závodi János, Pinyó és a mai Mini. Fellép a szívem csücske, a Mini Akusztik Papp Gyulával és Kézdy Lucával, akikkel nemrég jelent meg az új CD-nk Nyitott kapu Bartók költői világára címmel, amelyen Bartók- és Mini-feldolgozásokat játszunk". 
Sajnos, ez a koncert már örökre elmarad. 

Íme egy videó, amely a Mini Art-Űrrel közös koncertjén készült Miskolcon a Cornerben. Zenészek: Török Ádám, Völgyi Béla Tibor, Gajdán Szabolcs, Kiss-Rásztóczki Zoltán és Palácsik „Béla Jr. , valamint vendégként Horváth Balázs, a Bíborszél gitárosa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában