Zárórendezvény

2023.03.30. 13:59

Teljesen megújult a Tiszalöki vízlépcső

A létesítmény területén történő áthajózás is gördülékenyebbé válik.

A projekt zárórendezvényét a népkerti Vigadóban tartották

Fotó: Bujdos Tibor

A „Tiszalöki Vízlépcső és Hajózsilip Rekonstrukciója” című KEHOP projekt zárórendezvényét tartották csütörtökön Miskolcon a Népkert Vigadóban az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös rendezvényén. 

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő mintegy 5,7 milliárd forintos támogatásból valósult meg. Az eseményen Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Árvízvédelmi Főosztályának vezetője és Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatója mondott köszöntő beszédet. A fejlesztés részleteit Bárány László, projektvezető (KÖTIVIÉP'B Kft.), és Palencsár István, a Tiszalöki Vízlépcső szolgálatvezetője ismertették. Megtudtuk, a Tiszalöki Vízlépcső és hajózsilip területén 2019 júliusától kezdve zajlanak a kivitelezési munkálatok. A fejlesztés során a duzzasztómű gáttábláinak, acélszerkezeteinek, gépészeti és elektromos berendezéseinek felújítása, a műtárgy vasbeton szerkezeteinek átfogó vizsgálata, javítása, a hajózsilip és kapcsolódó létesítményeinek szerkezeti, gépészeti felújítása, a ferdepályás hajókiemelő berendezés (sólyatér) fejlesztése történt meg. A vízlépcső közvetlen környezetét érintő mederszakaszok kotrása már megtörtént, a műszaki átadásra tavaly került sor. A vízlépcsőhöz csatlakozó mederszakaszokon és a hajózsilipben az üzemszerű működés következtében rendszeresen kialakuló feliszapolódások eltávolítására egy hidromechanizációs úszókotró berendezést úszókotró berendezést szereztek be. Jelenleg a kotrógép vízen történő mozgathatóságát biztosító úszóplatform legyártása és szerelési munkálatai vannak folyamatban.  A berendezés alkalmas lesz arra, hogy segítségével egyszerűen és biztonságosan kitermelhető legyen a folyómederben leülepedett iszap és folyami homok, így a vízlépcső területén történő áthajózás is gördülékenyebbé válik - hangzott el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában