Odaadják a pénzt

2023.03.17. 16:00

Elhúzódtak a tárgyalások, beindult a szóbeszéd. De nem kérdés, hogy ezt ki kell fizetni!

Többletkiadást jelent a miskolci önkormányzatnak, de finanszírozni tudják a minimálbér megemelését a dolgozók számára.

NHK

Micsoda küzdelem most a teátrum fenntartása gazdaságilag – erről esett szó a Miskolci Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón, amely a 10. Színházi Olimpia előadásairól szólt. Szerkesztőségünk megkérdezte: a minimálbér megemelése jelent-e gondot az önkormányzati intézményekben, különös tekintettel az állammal közös finanszírozásúakra? Elsőként Béres Attila, a teátrum igazgatója válaszolt.

– A minimálbér megemelkedése nyomán keletkezett többletköltség nem mérlegelés kérdése, kötelezően ki kell fizetni a dolgozóknak – mondta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette: hiszen a színház gazdasági társaság és a törvényi előírásoknak meg kell felelnie. A megemelkedett összeg finanszírozása a színház számára jogi kérdés. A gazdasági társaság esetében más a minimálbér kötelezettsége a fenntartónak, mint az állami intézmények esetében – magyarázta az igazgató. – Példával szemléltetve: a Győri Nemzeti Színház, mint intézmény, automatikusan megkapja a minimálbér emelés miatti magasabb összeget, míg a Miskolci Nemzeti Színház, mint non-profit Kft. nem automatikusan kapja meg. Nem látja, hogy bármilyen különbözőséget fel lehetne állítani színház és színház között, mégis vannak jogi procedúrák, amelyek másként vonatkoznak rájuk – emelte ki Béres Attila.

A város önkormányzatával, illetve Veres Pál polgármesterrel folytatott megbeszéléseik és a pozitív hozzáállás okán a színház dolgozói megkapják a megemelt összeget.

Hosszú egyeztetések

– A város költségvetését nemrégiben fogadták el, de már előtte tárgyaltak Béres Attilával, hogy milyen nagyságrendű forrás az, amely szükséges a többlet kiadáshoz – tudatta Veres Pál polgármester. – Végeredményben az a döntés született, hogy kötelességük ezt előteremteni. Azért röppent fel a városban a hír, hogy esetleg nem lesz kompenzálva a minimálbér emelés, mert hosszan folytak az egyeztetések. De egyértelműen az a válasz, hogy igen, ki tudják fizetni a színház számára a minimálbér emelését a város pénzéből – hangsúlyozta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában