Megvalósul az álom

2023.03.26. 07:00

Mutatjuk, mikor avatják a kohász emlékművet

Hat éve már, hogy először írtunk arról, hogy emlékművet terveznek az Újgyőri főtérre, amely a hajdanvolt kohászatnak állítana emléket.

HM

Acélgyártás Diósgyőrben a kohászatban

Fotó: olvasó

A város napján, azaz május 11-én adják át a kohász emlékművet az Újgyőri főtéren, tájékoztatta szerkesztőségünket Szunyogh László, Miskolc főépítésze. 

A múltkoriban írtunk róla, hogy bár közeledik a tervezett időpont, még nincs nyoma a beruházásnak. A főépítész viszont most hangsúlyozta, tartják a korábbi megállapodást, miszerint a város napján felavatják az alkotást.

Hat éve már, hogy először írtunk arról: emlékművet terveznek az Újgyőri főtérre. A Svédországban élő képzőművész, Kraitz Gusztáv művéről van szó, alapja egy három méter magas és tizenhat tonnás salaküst. Ebbe tervezik a világítást, amely kétóránként „bekapcsolna” esténként, olyan lenne, mintha tűz égne benne: a hajdanvolt kohászatnak, vasgyárnak állítana emléket. 

 

„Nincs Miskolcon olyan család, amelyik ne lenne érintett, biztos, hogy valamely családtagjuk vagy közeli ismerősük dolgozott annak idején a kohászatban. Ezért is fontos, hogy az utókor is emlékezzen arra az időszakra” – ezek voltak a városháza támogató szavai még 2017-ben. 

Úgy volt, hogy még ugyanabban az évben, novemberben átadják az alkotást. Aztán nem lett belőle semmi előbb a tecnikai nehézségek, majd később a pandémia miatt. A legfrissebb időpont az idei városnap volt, mint most megtudtuk: lesz emlékmű.

Az alkotó, Kraitz Gusztáv, Svédországban élő szobrászművész, Diósgyőr-vasgyári születésű. A 96 éves művésznek már vannak Miskolcon köztéri alkotásai, a Szinva teraszon, a patak partján látható almák. 

"Én a Második utcán születtem és nevelkedtem fel, így nekem sok emlékem van a Vasgyárról, ott dolgozott édesapám is. Ilyen emlék például az is, hogy éjszakánként vörösre festette az eget, amikor a salakot öntötték. Ennek állít emléket az alkotásom", így nyilatkozott korábban tervezett emlékművéről az alkotó.

"Jelenleg az ütemtervnek megfelelően haladnak az előkészületek, mind Svédországban, mind Miskolcon – nyilatkozta szerkesztőségünknek Miskolc főépítésze. – Előbbieket a szobrászművész végzi, utóbbiakat a polgármesteri hivatal irányítja. Pontosították a terveket, megtörténtek a kivitelezéshez szükséges egyeztetések, előkészítések. Svédországban elkészült a világítás terve és modellezése, itthon pedig hamarosan megkezdődnek az alapozási munkák. Magán az öntőüstön szükséges még elvégezni bizonyos alakításokat, mondta Szunyogh László, és megerősítette, terveik szerint az emlékmű fölállítása május 11-én történhet meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában