Hétfőn kezdenek

2023.03.01. 20:00

Aláírták az avasi kilátó felújítására a szerződést

Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója aláírta az avasi kilátó kivitelezési szerződését.

Szaniszló Bálint

A látványtervek szerint így fog kinézni a felújított avasi kilátó

Mint megtudtuk, összesen 22 ajánlat érkezett az Avas kilátó és környéke felújítására a miskolci önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatra tavaly ősszel. A végleges ajánlati szám meghatározása azért bonyolult, mert részfeladatok elvégzésére is lehetett ajánlatot tenni. A bonyolult közbeszerzési eljárás végeredményeként azonban csak egy céggel, az Épkar Zrt.-vel kellett szerződést kötnie a miskolci önkormányzatnak. Ezt a megállapodást írta alá a városházán ma Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Szeivolt István, az Épkar Zrt. vezérigazgatója. A nyertes cég vezetője nem kívánt nyilatkozni a ceremóniát követően. Veres Pál viszont mérföldkőnek nevezte a város életében azt, hogy megkezdődik az avasi kilátó és környéke megújítása, hiszen egy ikonikus épületről van szó. A kilátó felett kétségtelenül alaposan eljárt az idő, ezért vált szükségessé a felújítása.  

Megtudtuk, az Épkar Zrt. 444 millió forintért végzi el a kilátó felújítását és 160 millió forintért a környező terület, utak megújítását.

 Kérdésünkre elhangzott, hogy az európai közbeszerzési szabályoknak megfelelően az érvényes ajánlatok közül az nyert, amely a város számára a legkedvezőbb ajánlatot adta, és ez az Épkar Zrt. volt. Megtudtuk azt is, hogy a jogszabályok szerint a szerződés aláírását követően tíz napon belül át kell adni a területet a kivitelezőnek. Az is tudomásunkra jutott, hogy március 6-án adja át Miskolc az Épkar számára a területet. A kivitelezés határideje - Miklós Viktor, az önkormányzat pályázati főosztályának vezetője szerint - november 10-e. A szerződés erre garanciákat biztosít.  

Fotós: Bujdos Tibor

Az avasi kilátóban működő kávézó eddigi bérlőjével a város vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding Zrt. korábban megállapodott a bérleti jogviszony felbontásáról. Miklós Viktortól azt tudtuk meg, hogy a kilátó rekonstrukciójának befejeződése után piaci alapon, pályázat útján keresnek üzemeltetőt a kávézóhoz, természetesen a korábbi bérlő és nyújthat be ajánlatot majd.

Pár nap és kezdődhet a munka 

Az Épkar Zrt. tehát március 6-án veszi át az építési területet és kezd hozzá az előkészítő munkákhoz. A társaság nem ismeretlen Miskolcon. Az Épkar vezetésével alakult konzorcium a Diósgyőri vár kivitelezője. Mint emlékezetes, a napokban az Épkar Zrt. közölte levélben a miskolci önkormányzattal, hogy elfogyott a pénz, és február 27-én felfüggesztik a a vár körül folytatott építőmunkát. Ez meg is történt, azaz a Diósgyőri várról levonult, az Avas kilátóhoz viszont felvonul a cég. 

A kilátónál egyébként - mint a boon.hu már beszámolt róla - törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását. 

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését. 

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában