Kilátó ReStart

2023.02.27. 17:30

Ugyanaz az építője az Avas kilátónak, mint a Diósgyőri várnak

A sikeres közbeszerzési eljárás nyomán március 1-jén a miskolci városházán írják alá az Épkar Zrt-vel a szerződést.

Szaniszló Bálint

Hamarosan kezdőik a felújítása

Fotó: Ádám János

A miskolci városházán március 1-jén írja alá Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója az avasi kilátó kivitelezési szerződését. A felújítás mérföldkő nemcsak a tévétorony, hanem a város életében is, hiszen aligha van Miskolcnak olyan polgára, aki valamilyen módon ne kötődne az ikonikus épülethez.

Miskolc szimbóluma, az Avason magasodó tévétornyot éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. 

Az avatóünnepséget 1963. augusztus 20-án tarották meg, de azt megelőzően fél évvel, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat.

Az avasi kilátó felett alaposan elment az idő, ezért vált szükségessé a felújítása, amelynek kivitelezésére tavaly írt ki közbeszerzési pályázatot a miskolci önkormányzat őszi beadási határidővel. A beérkezett ajánlatok elbírálása idén év elejéig húzódott el, ám Veres Pál polgármester a január 15-i jubileumi ünnepségen már jelezte, hogy a kivitelező cég kiléte már ismert, de meg kell várni a közbeszerzési hatóság jóváhagyását. Ez megtörtént és a március 1-jén esedékes szerződés-aláírás valóban az utolsó pontot jelenti az előkészületek végén. Ez azt jelenti, hogy az építkezés hamarosan kezdődhet és arra is van esély, hogy a nyáron esedékes hatvan éves jubileumra újra használható lesz a kilátó.

Megtartani a jellegzetességeket  

Tehát amennyiben minden a tervek szerint halad, nem sokáig lesz jelenlegi állapotában az avasi kilátó. Az avasi kilátó átalakításának célja – ahogy azzal a boon.hu már foglalkozott –  hogy „az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre”. Az elképzelés szerint törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását.

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.  

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.   

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Burkolatot cserélnek  

A kiírás szerint az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca teljes hosszában felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik.  

A munkálatok negyedik részében a kivitelezőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni.

Nem ismeretlen az építő cég 

Az avasi kilátó projektet kivitelező cég, a közbeszerzési eljáráson nyertes budapesti székhelyi Épkar Zrt. Nem ismeretlen Miskolcom. A cég vezetésével alakult konzorcium végzi a Diósgyőri vár újjáépítését. Mint emlékezetes, a napokban az Épkar Zrt. közölte levélben a miskolci önkormányzattal, hogy elfogyott a pénz és február 27-én felfüggesztik a a vár körül folytatott építőmunkát. Szerintük 2 milliárd forint plusz támogatásra lenne szükség a vár tornyainak megerősítéséhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában