Retro

2023.02.13. 12:00

Szenzációs műtéttel írt történelmet a miskolci kórház

Miről írt 50 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1973. február 13-i számából idézzük a szervátültetés korszakhatárát jelző hírt.

ÉM

Fotó: MW

A Kossuth rádió Esti krónikájának hírei között hangzott el: szenzációs műtét történt Miskolcon. 1973. január 31-én éjszaka a Borsod megyei Vezető Kórház urológiai osztályán veseátültetést hajtottak végre egy 35 éves, budapesti férfinm akinek néhány hónappal korábban mindkét veséjét el kellett távolítani. A szervátültetést egy évvel korábbi jogszabály tette lehetővé. A vese-transzplantációk végrehajtására öt város olyan intézményeit jelölte ki. amelyek a műtét elvégzéséhez megfelelő szervezettséggel, valamint a nélkülözhetetlen müvese-állomással rendelkeztek. Ezek között volt a miskolci kórház is. 

A műtét, amelyet dr. Pintér József, a kórház urológus főorvosa által vezetett orvoscsoport végzett sikerült - írta meg 1973. február 13-án az Észak-Magyarország. Négy-öt különösen idegfeszítő nap telt el addig, amíg bebizonyosodott: a férfi új veséje működik. A kórház urológiai osztályán a cikk megjelenésekor tíz olyan beteg feküdt, akiknél a veseátültetés bármelyik pillanatban elvégezhető volt - olvasható a cikkben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában