Szentmise

2023.02.18. 18:00

Megújult a minorita templom

Átadták a miskolci Nagyboldogasszony minorita templomot a négy éve tartó felújítás után.

Detzky Anna

Az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta

Fotó: DA

Több mint 870 millió forint kormányzati támogatást kapott az egyházközség a plébániatemplom felújítására, amelyet kívülről, majd részlegesen belülről is renováltak. 2023. február 4-én az esti ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, aki megáldotta a szépséges épületet. A szentmise levezetésében dr. Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke is segédkezett. Gyönyörű zenei műsorral közreműködött a plébánia Szent Ferenc Kórusa.

„Az első szó legyen a Jóistené, aki megteremtette a szépet, megengedte és kitüntetett bennünket azzal, hogy az Ő házát felújíthattuk. Azt a templomot, amelynek Kelemen Didák minorita szerzetes 1729-ben tette le az alapkövét. A Jóistennek legyen dicsőség, hála és tisztelet! Imádkozzunk, hogy áldja meg ezt az elvégzett munkát és a templomban folyó életünket” – mondta köszöntőjében Szalkai Zoltán József házigazda, a miskolci minorita templom plébánosa.

Miskolc ékessége

Dr. Ternyák Csaba egri érsek az alapító nagyságára és Isten házának mai szerepére mutatott rá.

– Itt nyugszik egy olyan szent életű szerzetes, Kelemen Didák misszionárius, rendfőnök, templom- és iskolaépítő, akinek boldoggáavatási eljárása régóta folyamatban van. Tisztelete közel 300 éve elevenen él – hívta fel a figyelmet az érsek. – Ma azért gyűltünk össze itt a város szívében, mert megújult az általa alapított és Miskolc egyik legszebb és legrégibb temploma. Nekünk katolikusoknak a templomok mindig többet jelentenek, mint pusztán imaházat. Isten háza akkor sem üres, ha nem töltjük meg annyian, mint egy ünnepi szentmisén. A kapelláriumban a kenyér színe alatt hitünk szerint itt lakik Jézus Krisztus.

Restaurátori munkával

A szertartás után az építkezés részleteiről esett szó. Kocsis Gyula építész felidézte, hogy a templomot 2012-ben részben statikailag megerősítették, helyreállították a romos főhomlokzatot, és restaurálták a szobrokat. 2020-ban új toronysisakok épültek, megerősítették a főhajó tetőzetét, és újraépítették a mellékhajókét. A Mária-monogram aranyozást kapott, elkészült a bádogozás, és megújították a külső homlokzatot. Továbbá felszerelték az esőcsatorna levezető elemeit. 2022 januárjában már a belső terekben folytatták a munkát. A főoltár visszakapta az eredeti színét, a freskókat restaurálták, kicserélték a padlóburkolatokat és a szentély padozatát. A kriptában pedig régészeti feltárást végeztek.

Egy a háromezer közül

Soltész Miklós államtitkár a magyar kormány templomépítő missziójáról beszélt.

„Az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencében több mint háromezer templom újult meg. Több mint kétszáz templom és több mint ezerötszáz parókia, plébánia vagy közösségi ház épült meg. Itt, Miskolcon is csodálatosan szép eredményt tudunk felmutatni, és ettől a település több lett, ami erősíti a nemzetet is” – ismertette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az ünnepi alkalmon megjelentek a kivitelezők a Köz-Lakép Zrt. tulajdonosai: Szalay Antal és Szalay Antalné Anikó és munkatársaik. Az egyház részéről dr. Czapkó Mihály érseki titkár, a helyi minoriták, valamint a miskolci katolikus és református gyülekezetek lelkipásztorai és papjai. A rendezvényen részt vettek: Csöbör Katalin és dr. Kiss János országgyűlési képviselők, Veres Pál, Miskolc polgármestere, Molnár Péter, a KDNP miskolci elnöke és Seresné Horváth Zsuzsanna önkormányzati egyházügyi referens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában