Vármegyei közgyűlés

2023.02.09. 18:19

Átadták a vármegye erdélyi magyar örökség díjait

Dr. Cseh Botond és Cseh Olga, Vitéz Sólyom Ferenc János, valamint Petrás János vehette át ebben az esztendőben Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség Díját.

ÉM

Dr. Cseh Botond, Cseh Olga, Garamvölgyi-Bene Beáta és Vitéz Sólyom Ferenc János

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat rendes havi ülésén adták át a vármegyei  önkormányzat idei erdélyi magyar örökség díjat.

A vármegyei közgyűlés döntése értelmében Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Erdélyi Magyar Örökség Díjat adományozott Cseh Olga és dr. Cseh Botond részére. Cseh Botond ideggyógyászként, felesége Cseh Olga szolfézs-zeneelmélet-zongoratanárként 1990-ben települt át Erdélyből Magyarországra, Sátoraljaújhelyre. Áttelepülésük után, hivatásuk gyakorlása mellett fontosnak tartották, hogy szülőföldjük és az anyaország közötti kapcsolatot ápolják, ennek érdekében megalapították a Magyarok Világszövetsége Zemplén Tagozatát. A Cseh házaspár élete során eddig tett nemzetmegtartó és nemzetét erősítő tevékenységéért méltó a díjra. 

Petrás János a Kárpátia nevű magyar nemzeti rockzenekar frontembere, énekese és basszusgitárosa. 

A Kárpátia zenekar egyaránt ír saját számokat és dolgozz fel régi magyar dalokat. A témát tekintve történelmi események köré építik szövegeiket, és előfordul, hogy egy-egy könyv a megihletőjük. Ezek mellett, a Zenekar tagjaival közösen Petrás János verseket is megzenésít. Zenei munkásságával azonban így is hozzájárul több tízezer magyar fiatal nemzettudatának megőrzéséhez és erősítéséhez, határon innen és túl, ezért méltó az Erdélyi Magyar Örökség díjra.

Petrás János elfoglaltsága  miatt Garamvölgyi-Bene Beáta, a Kárpátia zenekar tagja vette át a díjat.

Erdélyt járó édesapa 

Vitéz Sólyom Ferenc János Debrecenben született matematika-rajz szakos tanár példaképe a hatvanas évek közepétől Erdélyt járó, kapcsolatokat építő édesapja, aki keresztyén segélymissziót is. A miskolci Mandorla Közművelődési Egyesület titkára, a Magyarok Világszövetségének, a Magyarok Szövetségének tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában