Szülinapos torony

2023.01.15. 07:00

Ilyen lesz felújítva a most hatvan éves avasi kilátó és környéke

Délután beszélgetéssel, este fényfestéssel köszöntik Miskolc jubiláló ikonikus építményét.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Miskolc rendszerváltozást is túlélt szimbólumává vált az elmúlt évtizedekben az Avason magasodó tévétorony. Az avasi kilátót éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. Az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel - a korabeli Észak-Magyarország tudósítása szerint - első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei. 

Ezt írta a korabeli Észak-Magyarország

Minderre emlékeznek az évforduló napján a kilátó teraszán délután 3 órakor kezdődő találkozóval és beszélgetéssel, amit 5 órakor Gregovszki Gábor grafikus előadásában a születésnapos tornyot köszöntő fényfestés követ.

A megújulás küszöbén 

Ha minden a tervek szerint halad, nem sokáig lesz jelenlegi állapotában az avasi kilátó, hiszen elkészültek a tervek a torony és környéke megújítására és átalakítására, sőt közbeszerzési eljárás keretében már a kivitelező kiválasztása van folyamatban.   

Az Avas kilátó átalakításának célja – ahogy az ajánlattételi felhívásban fogalmaznak –  hogy „az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre”. Az elképzelés szerint törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását. 

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

Panoráma a városra  

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.  

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.  

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Kockakő kockakő hátán  

A kiírás szerint az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca teljes hosszában felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik. 

A munkálatok negyedik részében a nyertes pályázattevőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában