Vízi kaland

2022.12.17. 14:14

Rejtélyes: Hogy került karácsonyfa a Mályi-tóba? (fotókkal, videóval)

A halak már cseppet sem csodálkoznak, hiszen a Neptun Búvár Klub tagjai 1968 óta állítanak feldíszített fenyőt a tó fenekén.

HE

Fotó: Ádám János

A Mályi-tó idén sem maradt karácsonyfa nélkül, hiszen a hagyományokhoz híven a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat tagjai ezúttal is a tó mélyére vittek egy szépen feldíszített fenyőfát, ami egészen tavaszig, az első merülésig marad a vízben. 

Golej Szabolcs elnöktől megtudtuk, hogy 1968 óta, azaz a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat megalakulása óta hagyomány, hogy karácsonykor vagy az ünnep előtti héten karácsonyfát állítanak a Mályi-tó fenekén. Ezt minden évben megteszik. Ilyenkor összejönnek a búvárklub tagjai és a családtagjaik, majd több búvár együtt viszi le a karácsonyfát a víz alá.

Fel is díszítették

– A Mályi-tavon van a búvárklub bázisa, így természetes, hogy itt állítunk karácsonyfát. Ebben az évben könnyebb volt a helyzetünk, mert nincs befagyva a tó, nem kellett léket vágnunk és speciális előkészületeket tennünk. A búvárklub előtti részen merültünk, a parttól körülbelül 30 méterre, ahol a tó mélysége most 2,5 méter. A karácsonyfánk körülbelül 2 méteres, és a búvárklub tagjai, valamint családtagjai olyan újrahasznosított díszeket készítettek rá, amelyek vízállóak, így nem mennek tönkre a tó fenekén. A fát egy nagyon jó, kavicsos padkára tettük, a karácsonyfatalpra pedig súlyokat helyeztünk, hogy stabilan álljon. Ilyenkor, télen speciális búvárruhát alkalmazunk, amit úgy hívunk, hogy száraz búvárruha. Ez teljesen vízhatlan, még a zippzára is, és jól alá lehet öltözni. Van hozzá egy félszáraz búvárkesztyű, így csak az arcunkat éri a víz. Most a Mályi-tó hőmérséklete olyan 2-3 Celsius-fok lehet, de a búvárklub tagjainak ez a merülés rutinfeladat, semmi nehézséget nem okozott. A víz alatti karácsonyfa-állítás tulajdonképpen a mi karácsonyi ünnepségünk, hiszen ilyenkor mindannyian együtt vagyunk, akár egy nagy család– fogalmazott Golej Szabolcs.

Hozzátette: a Mályi-tó és annak környezete rendkívül fontos számukra. Rendszeresen végeznek tómeder-takarítást, a partszakaszt is folyamatosan takarítják, és más környezetvédelmi akciókban is részt vesznek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában