Interjúsorozat

2022.12.29. 19:00

Reformgondolatok az autósportért – A sportszakember képzés, VI. rész

Interjú Holczer Dániellel a rali és az autósportra jellemző sportszakember hiányról.

Holczer Dániel

A korábbiakhoz képest nagyon sok mindent másképp kellene csinálni a hazai autósportban, mint eddig. Legalábbis így gondolja Holczer Dániel, aki hosszú ideig volt a miskolci Balogh János navigátora, versenyzőtársa. Korábban más felállásban számos magyar - és nemzetközi futamon szerepelt sikeresen, de sportbíróként, sportfelügyelőként és volt elnökségi tanácsadóként is számíthatott rá a magyar rali és az MNASZ. Holczer Dániel a megújulás érdekében, összeállított egy nyolc pontból álló csomagot, amelyet egy interjú sorozatban igyekszünk vele részleteire bontani. A hatodik részben az egyre nagyobb gondot okozó sportszakember hiányról beszélgetünk.

Miért nem népszerű manapság a sportbírói hivatás? Az autósportot nagyon sokan szeretik, és az egyik elérhető módja, hogy valaki ott legyen a versenyeken.

A korábbi fejezetekben taglaltam a hazai autósport népszerűség csökkenésének az okait. Ezzel párhuzamosan kisebb lett az érdeklődés a sportbírói hivatás iránt is. Arról nem beszélve, hogy egy hosszú hétvégére nettó 21.000.-Ft ért, önellátás mellett ki vállalna ilyen munkát? Pláne, ha van olyan rendező, aki a sportbírókat nem, vagy csak késve fizeti ki. Miért dolgoznának?

Nyilván ez egy rendkívül felelősségteljes munka, hiszen akár emberéletek is múlhatnak rajtuk.

Igen, és ez nem vicc! Csak valamiért ezt az illetékesek az elmúlt években elfelejtették. Egy sportbírónak komoly lélekjelenlétre, józanságra, pontos helyzetfelismerési képességre van szüksége. Az MNASZ-nek elő kell segítenie a képzési folyamatokat. Ebben pedig nekünk is segítenünk kell őket! Versenyzőként is pontosan fel lehet mérni, hogy egy szélsőséges szituációban az adott sportbíró megfelelően reagál-e. Egy jól képzett felkészült sportbíró, életeket menthet.

Egyéb területen hogy áll a magyar autósport, ha a felkészült sportszakmai személyzetet nézzük?

Szerencsére vannak nemzetközi szinten is elismert, felkészült szakembereink. Jelenleg sportfelügyelőkből is jól állunk, de a képzés - és a továbbképzés rendszerének folyamatosnak kell lennie.

A képzés és a szakemberek koordinálása egyértelműen az MNASZ feladata?

Igen, ez a szövetség feladata lenne. A képzések tematikáját az MNASZ sportbírói bizottsága állítja össze, és ez az intézmény szervezi a továbbképzéseket is. Bízom benne, hogy az idő előrehaladtával, ha egy kicsit lassan is, de bekövetkeznek a Sportbírói Kollégium életében a szükséges változások.

Hogyan lehet ezen a területen előrelépést produkálni? A futamok szakmai színvonalának emeléséhez ez is jelentős mértékben hozzájárulna.

Az előrelépés kulcsa a szakma népszerűsítése, az anyagi megbecsülés és a továbbképzés. A személyi állomány létszámának növelése az optimális szintig. Ezek után pedig a gyakorlat, a gyakorlati ismeretek fejlesztése. Ez egy rendkívül lényeges dolog, ami az egyik legfontosabb feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában