Miskolc

2022.12.02. 07:00

Mi lesz a miskolci uszodák sorsa?

Az állami segítség kikötése volt, hogy 30 kilométeren belül csupán egy ilyen sportintézmény kaphat kompenzációt.

Szaniszló Bálint

Sok miskolci meglepődéssel vette tudomásul, hogy az úszásoktatásban fontos szerepet betöltő diósgyőri tanuszoda ajtaja zárva volt a hónap első napján, és rajta a következő felirat díszelgett: „Tájékoztatjuk vendégeinket, hogy a megemelkedett energiaköltségek hatásai miatt a diósgyőri tanuszoda december 1-jétől határozatlan időre zárva tart. Kérjük szíves megértésüket!” 

Ez a felirat fogadja a diósgyőri uszodához érkezőket

Szó volt a bezárásról 

Az első döntés az intézménybezárásokról még október elején született meg, és a város sportlétesítményeit is érzékenyen érintette. Akkor is szó volt már a diósgyőri uszoda bezárásról, de biztató jelnek vélte mindenki, hogy a hírekkel ellentétben a létesítmény nyitva maradt, és az úszásoktatás is folytatódott benne. Ezért volt most meglepetés az ajtón díszelgő felirat. 

Az okokról megkérdeztük a városi önkormányzat sajtó osztályát. Megtudtuk, hogy a miskolci uszodák azért maradhattak nyitva eddig, mert a városvezetés az illetékes szaktársával, a Honvédelmi Minisztériummal egyeztetett ezen intézmények esetleges támogatásáról.

Csak egyre van pénz 

A Kemény Dénes Sportuszoda esetében meg is született a minisztérium döntése, 70 millió forinttal támogatják az intézmény év végéig tartó üzemeltetését. A kormányzati szerepvállalásra a megemelkedett rezsiárak miatt volt szüksége az uszodának.  

A támogatás azonban csak egy uszodára vonatkozott, sőt kikötés volt, hogy 30 kilométeren belül csupán egy ilyen sportintézmény kaphat kompenzációt. Miután a diósgyőri uszoda nem kapott  állami segítséget, így december 1-től bezárt. 

Az úszásoktatás folytatása kapcsán a Kemény Dénes Sportuszodával zajlanak egyeztetések, de tudomásul kell venni, hogy ott is egyelőre csak év végéig megoldott a nyitva tartás. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában