Anno

2022.12.28. 15:00

Kérdezzük meg a gazdagokat, hogy ők miért gazdagok

Miről írt a két ünnep között 20 éve az Észak-Magyarország? Szívesebben adakoznak, akiknek már kellett nélkülözniük.

ÉM

Kozma Imre atya

Fotó: Máté Krisztián

Az emberek egyformák. Akár palotában laknak, akár hajléktalanok, nincs különbség közöttük – a megállapítást Kozma Imrétől, azaz Kozma atyától, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökétől idézte az Észak-Magyarország 2002. december 27-én. 

– Annál nincs fájdalmasabb, amikor két csoportra kell osztanunk az embereket: gazdagokra és szegényekre. Legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy kapcsolatot létesítsünk e két réteg között, hiszen az emberek egy közösséget alkotnak. Rá kell ébresztenünk a gazdagokat, hogy meg kell osztaniuk javaikat embertársaikkal, hiszen a vagyon nem azért adatott nekik, hogy saját maguk rendelkezzenek fölötte. 

– A közelmúltban rendeztek egy konferenciát – emlékezett vissza Kozma atya. – Ott arra próbáltak bennünket, résztvevőket megtanítani, hogyan „énekeljük ki” a gazdagok zsebéből a pénzt. Akkor én nagyon felháborodtam. A cél ugyanis az, hogy a módosabb embereket megtanítsuk arra: felelősek minden emberért. Farizeus az a társadalom, amelyik folyton a legnyomorultabb embert akarja megnevelni, átformálni. Fordítsuk meg a szándékot: kérdezzük meg a gazdagokat, hogy ők miért gazdagok! 

Kozma atya úgy tapasztalja, hogy szívesebben adnak azok az emberek, akik maguk is átélték már, milyen az, ha be kell osztani a keveset. Vannak azonban változásra utaló jelek, néhány tehetős ember kezdi érezni a felelősséget – emelte ki a megyei napilap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában