Türelemjáték

2022.12.16. 20:00

Jövő tavaszra lehet teljes rend a miskolci turbókörforgalom körül - fotókkal, videóval

Még ezután jön a finomhangolás – állítja az üzemeltető, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Szaniszló Bálint

Lépten-nyomon találkozhatunk olyan autóssal, akit nem nagyon kell ösztökélni, hogy elmondja élményeit a belvárosban, a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésében kialakított turbókörforgalomról, vagy a környékbeli kereszteződésekben tapasztaltakról.

Inkább lassabb, mint gyorsabb 

Alapvetően - tudományosan nézve - egy körforgalom azért jó, mert gördülékenyebben vezeti át a forgalmat az adott kereszteződésen. Ez lenne az értelme a miskolci turbókörforgalomnak is, de az autósok értetlenül állnak az előtt, hogy miért van közlekedési rendőrlámpa a körforgalom mindegyik bejáratánál, sőt bent a körforgalomban is, hiszen ez megállítja, lelassítja a forgalmat, feltartja a közlekedést. Sietve megjegyezzük, hogy a rendőrlámpák elsősorban a gyalogátkelőhelyeket, azaz a gyalogosokat védik. A rendőrlámpa azonban mindenképpen megzavarja a körforgalmat használókat, hiszen elfelejtkezhetnek a körforgalom használatának szabályairól. Ráadásul, ha - bármilyen ok miatt nem működik a jelzőlámpa - akkor egyértelműen ezek a szabályok lépnek életbe.  

Hibagócpontként emlegetik a Vörösmarty és a Soltész Nagy Kálmán utca kereszteződését, ahol lámpás kereszteződés van, de az arra közlekedők azt tapasztalják, hogy úgy van beállítva a lámpa, hogy a város felől Hejőcsaba felé haladó sávban olyan rövid a zöld jelzés ideje, hogy csak néhány autó képes átjutni. A reggeli és délutáni csúcsidőszakokban a kocsisor visszanyúlik egészen a Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződésig. A közlekedők szerint nagyobb időt kellene hagyni a járművek áthaladásához. Azt is megjegyeztük már, hogy ugyanezt a csekély áthaladási időt tapasztalják a közlekedők a Vörösmarty és a Corvin utca kereszteződésében is.

Még változtathatnak 

Megkerestük problémafelvető kérdéseinkkel az országos fő- és mellékutak kezelőjét, üzemeltetőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. A válaszban leszögezték, hogy az Y-híd és a Vörösmarty utca négysávosítása a turbó körforgalommal együtt még ideiglenes forgalomba helyezés alatt áll, így a forgalom végleges átrendeződését követően még finomhangolások fognak történni. A beruházás szerződés szerinti befejezése egyébként is 2023. áprilisában lesz. 

Mint írják: "Természetesen mi is figyelemmel kísérjük az ideiglenes forgalomba helyezés alatt a közlekedést, és észrevételeinket, javaslatainkat jelezzük a beruházó (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) felé. Az Y-híd egyébként rövid távon is fontos változásokat, könnyítéseket és biztonságosabb közlekedési feltételeket teremt majd." A Magyar Közút szerint a jelzőlámpával szabályozott körforgalom egyébként nem egyedi, "az ország számos más pontján üzemeltetünk ilyen csomópontokat, amelyek a hagyományos körforgalmaknál egyenletesebb áthaladást biztosítanak. A beruházás forgalomtechnikai részének véglegesítésével ezt az ott közlekedők is pozitívan fogják érzékelni."

Az önkormányzat dolga 

Megtudtuk, hogy a Vörösmarty és Corvin utca kereszteződése nem állami, hanem önkormányzati kezelésű csomópont, így ott a miskolci önkormányzat az illetékes. Annyit tettek hozzá, hogy az említett kereszteződésben még a turbókörforgalom építése idejére, a terelésekhez igazodó forgalomszabályozás van életben, amelyet hamarosan megváltoztatnak majd, tekintettel arra, hogy a terelőutak visszaállítása még folyamatban van.  

Utóbbiról - tehát, hogy mikor áll vissza a kereszteződés hatékonyabb forgalmi rendje - megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtó osztályát. Reméljük, mihamarabb tájékoztatni tudjuk olvasóinkat is. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában