Elismerés

2022.12.21. 10:30

Életműdíj a Miskolci Egyetem professzorának

A Gábor Dénes Életműdíjat dr. Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa kapta meg.

HE

Roósz András

Fotó: Ádám János

A kitüntetést a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért számos kiemelkedő eredményéért, így a kristályosodási jelenségek elméleti és szimulációs vizsgálatáért, ipari alkalmazásáért (nagyméretű mágnesek öntése, univerzális sokzónás kristályosító berendezés – NASA), az űranyagkutatásban és a mágneses térrel kevert olvadék kristályosítása során elért eredményeiért, iskolateremtő kutatásirányító és egyetemi munkásságáért ítélték oda.

A technológiai innováció, valamint a műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő Gábor Dénes-díjakat december 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Kövér László az Országgyűlés elnöke, Freund Tamás az MTA elnöke, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Farkas Sándor parlamenti államtitkár, Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, valamint a díjalapító Novofer Alapítvány képviselői adták át. 

Az 1989-ben létrehozott, idén 34. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2022-ben kilenc tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést napjainkig több mint kétszázhatvan szakember vehette át.

A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén - fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság -, azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra. Az innovatív szakemberek elismerése hangsúlyosan világít rá arra, hogy a társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható. Társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában