Lekapcsolt lámpák

2022.12.14. 19:00

Csökkentik a közvilágítást Edelényben, hogy spóroljanak

162 darab lámpatestet helyeznek ideiglenesen üzemen kívül a városban a közgyűlés szerdai döntése nyomán.

ÉM

Forrás: Edelény Város Önkormányzata

Ülésezett Edelény Város Közgyűlése szerdán, ahol a napirendi pontok között szerepelt előterjesztés a Veszélyhelyzet időszaka alatt a közvilágítás mértékének korlátozásáról címmel is. „A közvilágítás mértékének a korlátozásáról döntött a képviselő-testület a veszélyhelyzet időszakára. Ennek hatására a jövő évben valamivel több mint 16 millió forintot takaríthat meg városunk. A szakemberek bevonásával kidolgozott intézkedés – mondta el Molnár Oszkár polgármester a mai ülésen – sehol sem fogja negatívan befolyásolni a lakosság biztonságérzetét” – tájékoztatott az önkormányzat.

Közgyűlés dönthet

Mint ismert, Kormányrendelet szabályozza azt, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja. Az önkormányzati rendeletben a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

Az elfogadott előterjesztés szerint a közvilágítás üzemeltetőjének képviselőjével történt előzetes egyeztetések alapján 162 darab közvilágítási lámpatest ideiglenes üzemen kívül helyezésének lehetőségét vizsgálták meg. A város teljes közigazgatási területén utcáról-utcára járva vizsgáltak meg minden lámpatestet annak érdekében, hogy a rendelet figyelembe vegye a közvilágításra vonatkozó helyi működési rend közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontjait.

16 milliós megtakarítás

Amennyiben sikerül 2023. január első felében kikapcsolni a lámpatesteket, akkor az energiaárat figyelembe véve 7.688.044 forint megtakarítás érhető el. Az energiadíjra rakodó egyéb tételek alapján a teljes megtakarítás összege várhatóan bruttó 12.012.227 forint. A templomok fényvetőinek kikapcsolása 2023 évben további 4.174.321 forint megtakarítást eredményez. Összességében tehát a már meghozott és a most elfogadott intézkedésekkel 57402 kWh megtakarítás érhető el a városban a közvilágítás terén, amely a 2023-as becsült egységárakkal számolva 16.186.548 forintot jelent.

Az ideiglenesen üzemen kívül helyezésre javasolt lámpatesteket a rendelet melléklete tartalmazza, a nagyobb számú lámpatesttel érintett utcák az Ady Endre, Belvárosi út, István Király útja, Mátyás Király út, Nagycsászta zártkert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában