Jó lesz vigyázni!

2022.12.05. 20:00

Az álhírek terjesztéséért szabadságvesztés járhat

Az alkotmányjogász szerint kimeríthetik a rémhírterjesztést az üzemanyaghiányt előidéző hírek.

UA

Kiszámíthatatlanná vált az elmúlt hét végére, hogy hol van üzemanyag, és ahol van, milyet lehet kapni. A témával részletesen foglalkoztunk portálunkon, a Borsod Online-on. Nem borsod-abaúj-zempléni lokális jelenségről volt szó. Az Index ugyanis vasárnap arról írt, tudomásuk szerint péntek este privát üzenetekben kezdett el terjedni az az álhír, miszerint a kormány már aznap éjfélkor feloldja az üzemanyagok árstopját. Az emberek emiatt megrohamozták a kutakat. 

Nem világos, hogy miként kezdett el terjedni az álhír – írta a portál. Bár az utóbbi napokban voltak olyan megszólalások, amelyek az árstop lehetséges kivezetéséről vagy a kivezetésének szükségességéről szóltak, azt senki sem mondta, hogy erre már most sor kerülhet. A portál a híresztelésnek tulajdonítja, hogy hosszú sorok alakultak ki péntek este a benzinkutakon. Ezzel kapcsolatban megkerestük Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, hogy kimeríti-e a rémhírterjesztés tényállását, az üzemanyaggal kapcsolatos álhírek terjesztése. 

Rendkívüli jogrend idején 

"A Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése szerint, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – idézte a jogszabályt ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán
Fotós: Teknős Miklós

Rámutatott: az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a kormány a november 28-án megjelent Magyar Közlönyben foglaltak alapján úgy döntött, hogy újabb 210 nappal, azaz 7 hónappal meghosszabbítja a háborús veszélyhelyzetet, ami így a különleges jogrend fenntartását is eredményezte. 

„Az üzemanyaghiánnyal kapcsolatban az álhírterjesztés akár a rémhírterjesztés bűncselekményét is megvalósíthatja, amely miatt a törvény szerint legfeljebb öt év szabadságvesztés szabható ki az elkövetőre” – nyilatkozta az alkotmányjogász. Hozzátette: a rémhírterjesztés közvádra üldözendő bűncselekmény, így a nyomozóhatóság hivatalból is indíthat büntetőeljárást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában