Üzemanyaghiányos állapot

2022.12.03. 15:30

Ársapkás benzin vagy van, vagy nincs Borsodban, vagy sorba kell állni érte - frissítve: kútról kútra, Miskolctól Kenyhecig

Nem képes minden üzemanyagtöltő állomást ellátni benzinnel, gázolajjal a Mol. Pánikvásárlás féle is kezdődött.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

"Aki tud 95-ös benzint Miskolcon, az szóljon! Ma hat kutat jártam meg és sehol nincs..." A közösségi média az utóbbi napokban tele van az ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel. A kommentekben pedig olykor keresetlen szavakkal (is) illették a kétségtelenül valós helyzetet: nem nagyon lehet biztosra menni, ha valaki hatósági áras üzemanyagból meg akarja tölteni autója üzemanyagtartályát. 

A segítőkész kommentek sem mindig voltak igazán hasznosak, mert percről percre változhatott a helyzet. Hiába írta valaki, hogy itt és itt van benzin, vagy gázolaj, amire odaért a kérdéses autós és kivárta a sorát, lehet, hogy elfogyott a nafta.

Fordulnak a tartálykocsik 

Ráadásul ez a Miskolcra jellemző helyzet, ahol azért nincs hiány üzemanyagtöltő állomásokban, így lényegesen nagyobb eséllyel jut benzinhez a kitartóan kutató autós. A megyeszékhelyen, a központi helyen lévő nagyobb állami töltőállomásokon összességében van elég benzin, de a pánikvásárlás miatt hosszúak lehetnek a sorok és hamarabb el is fogy a készlet. Tény azoban, hogy sokszor fordulnak meg az üzemanyagot szállító tartálykocsik például a Búza téri Mol-kútnál. 

Nem ritka az ilyen felirat egyes benzinkutaknál
Fotós: Vajda János

Vidéken azonban maga a rémálom, ami van. Egy szendrőládi olvasónk előbb Szendrőben próbálkozott tankolni - sikertelenül -, aztán a másik irányba indult el - elmondása szerint - Edelényben tette próbára szerencséjét, ám ott is ugyanaz várta, illetve nem várta, mint Szendrőben. Inkább hazament. Azt modta, másnap reggel Sajószentpéterre indul, vagy Kazincbarcikára. "Csak legyen elég, ami a tankban van..." - tette hozzá rezignáltan.

Olvasóink beszámolói  

Az Észak-Magyarország Facebook-oldalán mi is megkérdeztük az olvasókat saját tapasztalataikról benzinkút fronton. Az eredmény ugyanazt tükrözi, mint mások tapasztaltai.   

Néhány komment az érdekesebbek közül:  

"Hat benzinkúton jártunk mind üzemen kívül..." 

"Harmadik benzinkúton, félóra sorban állás után sikerült tankolni. Napközben csak 100-ast lehetett találni, se benzin, se gázolaj, semmi..." 

"Mindenhol kígyózik a sor" 

"Délután 3 óra magasságában Vasgyári út - Kiss Ernő sarok HUN benzinkút 10 liter/autó ársapkásból. Kiss Ernő Olajpark 95-ös nem volt. Újgyőri főtéri Mol, minden volt, korlátozás nélkül." 

Az ársapka az egyik oka 

A viszonylagos üzemanyaghiány alapvető oka az ársapka: már egy esztendeje 480 forintban maximálták az árat a magyar lakosság számára. Korábban a Mol százhalombattai finomítója a hazai benzinúthálózatot 70 százalékban látta el üzemanyaggal, de az importőrök nem szívesen vannak jelen az ársapkás piacon, így ma már a teljes hálózat ellátása a hazai termelőre hárul. Ráadásul az eladás is nőtt, így alakulhatott ki az átmeneti hiány. Ezt megfejeli az, hogy a százhalombattai finomító sem tud még teljes kapacitással dolgozni. 

A szakértők egy része azt mondja, hogy az ármaximálás megszüntetése lehet a megoldása ennek a helyzetnek. Mások azt ajánlják megfontolásra: jobb-e a magas, literenként akár 800 forintos benzin- és dízelár, de minden kútnál van üzemanyag, vagy hogy időnként vannak fennakadások, de marad a lehetőség, hogy 480 forintért lehet tankolni. 

Volt, ahol tolongás nélkül, és volt, ahol sorakozva

A Sajószentpéteri úton kifelé haladva délelőtt 10 óra után azt tapasztaltuk, hogy nem volt tolongás a kutakon. 

A kórházat elhagyva a Lukoilnál mindegyik kútnál egy-egy autó állt, és ez volt a jellemző az OMV-nél is. 

A szirmabesenyői kereszteződésnél található AVIA töltőállomásnál amíg kutanként egy autó tankolt, mögötte egy várakozott. 

A halmaji OIL kútnál érkezésünkkor csak egy jármű állt. A benzinkutas kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy náluk a 480 forintos ársapkás benzinből 3 litert lehet tankolni, míg a drágább üzemanyagból viszont 50 litert. 

Az Encs melletti MOL benzinkútnál viszont hosszú sorok voltak, 3-6 autó is várakozott egy-egy sorban. Itt - az 50 literes limiten kívül - semmilyen korlátozás nem volt. A kutas elmondása szerint üzemanyagjuk van bőven. 

Átgurulva Szlovákiába, Kenyhecen a Shellnél nem tapasztaltunk üzemanyaghiányt, folyamatosan érkeztek, távoztak a járművek. Viszont egy liter dízel 1,729 euróba került (408 forintos euróval számolva 705 forint/liter), a 95-ösért 1,589 eurót (648 forint/liter) kellett fizetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában