Miskolci Egyetem

2022.11.23. 16:15

A tudomány mellett a „szeretet fellegvára” is lett

Karácsonyi gyűjtést indítanak a máltai szeretetszolgálat és a református egyház bevonásával.

DA

dr. Szemán Ákos, dr. Soós Viktória, dr. Kiss János, prof. Dr. Horváth Zita, dr. Kuzsella László és Tóth-Simon Károly

Fotó: Ádám János

Elkezdődött a „Miskolci Egyetem Karácsony 2022” eseménysorozat, amelyet november 23-án, szerdán délután nyitottak meg sajtótájékoztató keretében az egyetem üveg előcsarnokában. Megmutatták az intézmény különleges ünnepi dekorációját is. Ennek központi elemei a karok, a Hallgatói Önkormányzat és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által feldíszített cserepes karácsonyfák, amelyek az intézmény sokszínűségét szimbolizálják.

A legrászorultabbakat segítik

A megnyitón bejelentették az idei karácsonyi adománygyűjtő akciót, amellyel a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak kívánnak segíteni. Ezek a szervezetek juttatják majd el az adományokat rászoruló családoknak, időseknek és gyerekeknek.

A gyűjtés december 5. és 9. között lesz – tudtuk meg dr. Soós Viktóriától, a Miskolci Egyetem Belső Szolgáltatások Igazgatóságának igazgatójától. Az egyetemen két gyűjtőpontot alakítottak ki, ahová ajándéktárgyakat, illetve képeslapon megfogalmazott jókívánságokat lehet bedobni. A pénzbeli adományokat pedig a diszpécserközpont adományládáiban lehet elhelyezni. Az összegyűjtött adományokat 2022. december 12-én az egyetem karácsonyi hangversenyén adják át, ahol a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet növendékei fognak játszani. 

A sajtótájékoztató után mézeskalácskészítő workshop kezdődött szintén az előcsarnokban.

Szeretnek örömöt szerezni

„A Miskolci Egyetem mindig gondot fordított arra, hogy segítse a környezetét. Ennek része a karitatív tevékenység is, különösen most, hogy a szomszéd országban háború dúl. Több segítő akciót szerveztünk ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban” – mondta prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. „Most az ünnepek ismét jó apropót adnak ahhoz, hogy gondoljunk azokra, akiknek kevesebb jut, vagy kevésbé tudnak részesedni a karácsonyi örömökből. Tavaly is már jelentős partnerünk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára gyűjtöttünk adományokat, amit idén is folytatni szeretnénk. Pásztor Dániellel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökével pedig az elmúlt hónapokban tárgyaltunk arról, hogy hogyan tudnánk a református egyházzal együttműködni a képzésen és a közösségi tevékenységen keresztül. Mindemellett fontos új kezdeményezésünk, hogy mivel zöld egyetem vagyunk, nem egy nagy kivágott karácsonyfát díszítettünk föl, hanem sok cserepes kicsit, amelyeket el is ültetünk majd.”

Példaadó vállalás

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy különleges az, amit a Miskolci Egyetem vállalt.

„Szerintem különleges, amikor egy nagy szervezet mutat példát a kisebbeknek adománygyűjtésben, mert gyakran a kisebb szervezetek aktívabbak ezen a téren. Az pedig különösen ritka, hogy egy intézmény élére áll egy gyűjtés megszervezésének” – emelte ki dr. Kiss János. „Ezáltal annak lehetünk tanúi, hogy a Miskolci Egyetem nemcsak a tudományoknak, hanem a szeretetnek is a fellegvára. Örülök annak is, hogy karácsonyfák előtt állhatunk ma itt, amelyek a keresztény kultúra szimbólumai.”

A szeretetszolgálat részéről Tóth-Simon Károly, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes és karitatív referense, a református egyház képviseletében pedig dr. Szemán Ákos a Tiszáninneni Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője köszönte meg a gyűjtést. Az akciót a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Miskolci Egyetemi Szervezete is támogatja, amelynek nevében dr. Kuzsella László, a szervezet oktatói alelnöke köszöntötte a sajtó képviselőit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában