Miskolci közgyűlés

2022.11.24. 11:46

A közgyűlés nemet mondott a húskombinát helyére tervezett vegyi üzemre

A meghívó szerint összesen nyolc napirendi pontot tárgyal mai rendes novemberi ülésén a miskolci közgyűlés.

SZB

Fotó: Ádám János

11:30

7. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására.

Etil-acetát-üzem építését tervezi a volt miskolci húskombinát területén a Mátraholding Gazdasági Tanácsadó Zrt. A beruházó a lehetséges helyszínek közül azért választotta Miskolcot, mert a városnak és környékének kedvezőek az adottságai, kiemelkedőek a logisztikai lehetőségek, és a térségben több vegyipari üzem is működik, így a szakhatóságoknak jelentősebb tapasztalatai vannak a vegyipari beruházásokkal kapcsolatban.

A tervezett etil-acetát-üzem barnamezős beruházásnak minősül, hiszen a volt húsfeldolgozó üzem területén épülne fel. A beruházás során a területen meglévő épületváz felhasználásával irodai és szociális blokk, a technológiához kapcsolódóan pedig új csarnoképületek, tárolótartályok és tűzivíztároló készül. A miskolci közgyűlés egyik korábbi ülésén a képviselők arról döntöttek, hogy a beruházás előkészítésének zavartalansága érdekében a jelenleg egyéb ipari-gazdasági zónából zavaró hatású ipari-gazdasági zóna övezetbe sorolják át. A technológia nagy magasságú építményeket (lepárlótornyokat) igényel, ezért szükséges volt a megengedett legnagyobb építménymagasság 16 méterről 35 méterre növelése. Szintén az előkészítés érdekében a területet kiemelt fejlesztési övezetté sorolták át.

Most a konkrét változtatásokól kell szavazni.

Varga Andrea alpolgármester:

Ez nem egyszerűen technikai kérdés. Ez egyben értékválasztás is. A város klímasemlegességet választott és minden döntésével ezt kellene támogatnia. A klímaszerződés előkészítése folyik. Már az előkészítések során tudatosan kell döntenünk. A projekt révén a környezetre veszélyes tevékenység folyhat. Valós veszély lehet. Arra kérem a közgyűlést, hogy ezt vegye figyelembe a döntéskor, mérlegelje döntése súlyosságát.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Már korábban elmondtuk, hogy vannak kétségeink. Éppen ezért az aggályokat tükröznie kellene az előterjesztéseknek. Ezt nem látjuk. Nem látjuk, hogy a miskolciak és a beruházó érdekek hol találkozik. Ne válljon visszafordíthatatlanná a folyamat. Ettől tartunk.

Barta Gábor, Fidesz:

Több szempontból aggályos a létesítmény. Az etil acetát nem feltétlenül mérgező, de a gyártási folyamat veszélyes. A környezetbe juthatnak a veszélyes anyagok. Közel van a Sajó. Ráadásul 30 métere magas építményekről van szó, amelyet nem lehet megfelelően eltakarni. Én nam javaslom  a gyár megépítését.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk:

Komoly aggályok vannak. Nem támogatom az előterjesztést.

Szopkó Tibor polgármester:

Ez is egy olyan előterjesztés, amelyben egyetértünk. A vegyi üzem telepítését a közgyűlés nagy valószínűséggel nem fogja támogatni.

A szavazáskor a rendelettervezetre egyetlen igen szavazat sem volt, 23-an, azaz valamennyi jelenlévő képviselő nemmel szavazott. 

A közgyűlés véget ért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában