Miskolci közmeghallgatás

2022.11.10. 14:00

A diósgyőriek attól félnek, hogy oda költöznek a "fészekrakók”

A Diósgyőri stadion melletti számozott utcákból elköltöztetni akart családok ügye is téma volt a miskolci közgyűlés közmeghallgatásán.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A miskolci közgyűlés szokásos évi közmeghallgatására összesen 11 városlakó jelezte hozzászólását, de végül 7-en mondták el problémájukat. Utolsóként Novák Józsefné kapott szót, aki – mint mondta – Diósgyőrből, a diósgyőriek nevében érkezett, akiket az a probléma foglalkoztatja leginkább, hogy „a számozott utcákról az ott lakókat végül hová fogják integrálni”  

„Mert Diósgyőrben félnek és nem tudják, mi fog történni - magyarázta. – Kérem szépen a kérdésre válaszolni!”  

A felszólaló elmondta, hogy „Diósgyőrnek elege van a fészekrakókból és elege van abból is, hogy a megkérdezésük nélkül döntenek olyan kérdésekben, amit egyébként a lakossággal meg kellene beszélni.” Magyarázatként felhozta, hogy hajléktalan szállás hoztak létre a lakótelepen, a szolgáltatóháznál, azaz Diósgyőr kellős közepén. „Ott, ahol a kisnyugdíjasok, ott ahol a családosok járnak nap mint nap.”  

Elmondása szerint a rendészek intézkedései ellenére a szállón élők inzultálják az embereket, a lépcsőházakban végzik dolgukat. Mint hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartaná, hogy a hajléktalanszállást minél hamarabb szüntessék meg, mert az emberek félnek.  

A közmeghallgatáson felvetődő kérdések döntő többségében már a kérdés elhangzását követően elhangzik az adott problémával kapcsolatos városvezetői válasz. Novák Józsefné felszólalása után azonban azt mondta Veres Pál polgármester, hogy írásban küldik meg a választ.

Nem volt érdemi válasz 

A számozott utcák ügye kényes kérdés, már a szeptember 29-én megtartott miskolci közgyűlési ülésen hosszan vitatott téma volt. A Javaslat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére ingatlanok térítésmentes használatba adására című előterjesztés nyomán lényegében a számozott utcákban kialakult állapotokról folyt a vita. Az ülésen a Fidesz és a KDNP nevében felszólalók több alkalommal feltették a kérdést, hogy a városvezetés hová szándékozik költöztetni a területről a jelenleg ott élőket. Az előző önkormányzati vezetés idején létezett a városnak egy nyomortelep-felszámolási programja, amelyet mintegy 30 ezer miskolci aláírásával is támogatott - hangzott el. Nem látszik, hogy a jelenlegi városvezetés ezt bármilyen módon folytatni akarná. Inkább az tűnik ki, hogy - éppen ezzel a programmal - újra fészekrakókat akarnak Miskolcra telepíteni. A közgyűlésen Veres Pál polgármester határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne a számozott utcákban folytatódó programnak a fészekrakókhoz. Arra azonban akkor sem volt érdemi válasz, hogy hol kapnak majd helyet az onnan elköltöztetni kívánt családok.

A közmeghallgatáson elhangzott további témákra visszatérünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában