Pályaválasztási kiállítás

2022.10.20. 14:40

Újra „Szabad a pálya”

„Szabad a pálya” címmel rendeznek pályaválasztási kiállítást október 25-26-án a 7. és 8. osztályos diákok számára a Miskolci Egyetem díszaulájában. Az eseményen több mint 60 kiállító várja az érdeklődőket, a középiskolák mellett pedig pályaválasztási tanácsadók és gazdasági szereplők is segítik a fiatalokat abban, hogy megalapozott döntést hozzanak a jövőjükről.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A szakmai rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Miskolci Szakképzési Centrummal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködésben szervezi meg.

Kié a jövő?

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Alakszai Zoltán főispán hangsúlyozta, a kiállítás jóval több egy középiskolai seregszemlénél, hiszen a diákok és szülők akár közvetlenül a gazdasági szereplőktől tájékozódhatnak, hogy milyen területeké a jövő és miként javíthatják elhelyezkedési lehetőségeiket.

– A kormányhivatal kapcsolatrendszerével és tudásával segíti a fiatalokat a pályaválasztásban. Fontosnak tartjuk, hogy reális képet kapjanak lehetőségeikről, jövőbeli kilátásaikról, és ehhez igazítsák képességeiket és terveiket is. A fiatalokra építjük a megye jövőjét. Óriási felelősségünk van abban, hogy megismertessük velük a térségünkben rejlő lehetőségeket és azt, hogyan tudnak szülőföldjükön kibontakozni – hangsúlyozta a főispán.

Tíz iskola

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója jelezte, az ország egyik legnagyobb centrumaként természetesen partnerek a pályaválasztási kiállítás megszervezésében. A szervezetet bemutatva elmondta, 10 intézményüknek jelenleg közel 7 ezer tanulója van. Közülük 5 ezer 900 diák nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt. A szakképzésbe jelentkező nyolcadikosokat a szakmajegyzékben szereplő 25 ágazatból 21-ben várják az MSzC intézményei. Közel 1 ezer 200 technikumi és közel 500 szakképző iskolai helyet hirdetnek. Minden tanulót általános szakképzési ösztöndíj vár, valamint a duális képzési lehetőségek. Jelenleg a centrum 599 tanulója szakképzési munkaszerződéssel is rendelkezik. 2022-ben összesen 1368 főnek adott szakmát a Miskolci Szakképzési Centrum. Ők valószínűleg már el is helyezkedtek a munkaerőpiacon, tette hozzá a főigazgató.

Új képzések

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a kiállítással kapcsolatban kiemelte a karriertervezés fontosságát, azt, hogy a fiatalok ne csak iskolaválasztásban gondolkozzanak, hanem abban is, hogy milyen munkakörben szeretnének majd hosszú időn keresztül dolgozni.

Kiss Gábor, Bihall Tamás, Alakszai Zoltán és Molnár Péter a tájékoztatón | Fotós: Ádám János

– Az elmúlt időszakban sokat változott a képzési paletta, új képzések jelentek meg, elsősorban a digitalizáció és az automatizáció hatására. Nagyon fontos, hogy a pályát választó diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak legyen lehetőségük tájékozódni a megváltozott képzési rendszerről és szakmastruktúráról – hívta fel a figyelmet.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt emelte ki, hogy a kamarának a duális képzésen belül a gyakorlati oktatásban van felelőssége és szerepe.

– Rendkívül fontos, hogy a cégek találkozzanak azokkal a diákokkal, akik majd náluk szeretnének dolgozni. Megyénket erős ipar jellemzi, az első féléves adatok szerint majdnem 60 százalékkal nőtt az egy főre eső ipari termelés az országos átlaghoz képest. Bár tudjuk jól, hogy most sok minden terheli a cégeket, de a válság után jön a fellendülés, amihez kellenek majd a korszerű tudással rendelkező szakemberek. Ezért a pályaválasztási kiállítás stratégiai lépés – hangsúlyozta a BOKIK elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában