Iskolai szünet dilemma

2022.10.14. 11:30

Mit kezd a szülő? Rövid őszi, hosszú téli...

Némi bonyodalmat okoz az iskolai szünetek körüli változás, de a szülők megértőek, és alkalmazkodnak.

HE

Nem kötelező az iskoláknak egyhetes őszi szünetet tartaniuk. Cserébe a téli vakáció lesz hosszabb, a diákoknak csak január 9-én kell iskolába menniük. A döntés azért született, mert ősszel kevesebb energiát kell felhasználni fűtésre, mint télen, így a oktatási intézmények fenntartóinak alacsonyabb lesz a rezsiszámlájuk.

Bár a hírek arról is szólnak, hogy a szülők „kiakadtak” az új szabályok miatt, de az általunk megkérdezett édesanyák nem tartják problémának a rövidebb őszi szünetet. Igaz, némi alkalmazkodást azért kíván. 

Igazolja 

Békési Anikó két iskolás gyermekének intézményében például nem lesz őszi szünet. Azonban ebben az időszakban szeretnének Szegedre utazni a nagymamához egy egész hétre. Így a gyerekek nem mennek iskolába november 2-4-éig, Anikó igazolja nekik ezeket a napokat. Egyet sajnál csak, hogy a kicsik lemaradnak a délutáni foglalkozásokról, hiszen táncolnak, sportolnak és zeneórákra is járnak. 

– Azonban a nagymamához mindenképpen szeretnénk elmenni, hiszen messze lakik, és ritkán látjuk. A legkisebb gyermekem még óvodás, nekik soha nincs őszi szünet, így most sem lesz. Bár olvastam valahol, hogy az óvodákban lesz őszi szünet, az iskolákban nem, de az oviban csak téli és nyári szünetet tartanak.

Molnárné Enikőnek egy középiskolás és egy általános iskolás gyermeke van. Az édesanya jelezte, neki nem okoz gondot, hogy nem lesz egyhetes az őszi szünet. Végül is négy teljes nap lesz pihenésre. 

– Sőt örülök is a meghosszabbított téli vakációnak, mert külföldi utazást tervezünk arra az időszakra. Az gyerekkoromban sem volt őszi szünet, mégsem történt semmi bajunk. Azt szerintem minden szülő megértheti, hogy az iskolafenntartóknak is spórolniuk kell. Igaz, ha a gyerekek januárban otthon lesznek, akkor ott kell jobban fűteni, de a családok kedvezményesen kapják a meleget, a távfűtéses lakásban élőknek pedig nem kell többet fizetniük mint tavaly – érvelt az édesanya. 

Fáradtak 

Három gyermeke van Brigittának, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. Ő is azt mondta lapunknak, hogy az óvodákban nincs őszi szünet, nem tudja, ezt az információt miért kapta fel a sajtó. 

– Véleményem szerint azonban szükség lenne az egyhetes őszi szünetre, mert a gyerekek már fáradtak, főleg a kisiskolások. A hosszabb téli szünetben a két óvodás gyermekem megy oviba, de az iskolás itthon lesz velem. Még szerencse, hogy itthonról dolgozom, de persze ha itthon van a fiam, a munka mellett rá is kell figyelnem – sorolta az édesanya. 

Vargáné Márta viszont bosszankodik, mert ők az őszi szünetben szeretnének elutazni a gyerekekkel egy wellness-szállodába. Azon gondolkoztak, hogy lemondják a foglalást, de inkább elmennek, kikérik a gyerekeket az intézményből. Attól félnek ugyanis, hogy januárban az elszabaduló energiaárak miatt nem találnak nyitva tartó hotelt. 

Csak három nap 

A Földes Ferenc Gimnáziumban nem lesz őszi szünet, tudtuk meg Fazekas Róbert intézményvezetőtől. Mint fogalmazott, az új szabályokra azért van szükség, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak iskolába járni, hiszen most a fűtés biztosított. 

– Tulajdonképpen csak három nappal lett rövidebb az őszi szünet, a többi egyébként is munkaszüneti nap. A változás azért némi szervezést igényel, mert vannak olyan országos versenyek, például az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, amelyeknek a második fordulója január 5-ére vagy 6-ára esik. Bár lehet, hogy ezen még változtatnak a verseny szervezői – tette hozzá az intézményvezető. 

Nem lesz őszi szünet a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthonában sem. Nagy-Baló Csaba igazgató hangsúlyozta, a döntés az intézmény fenntartójával közösen született. 

– Ez a megoldás az észszerűbb, hiszen januárban valószínűleg több energiát kellene a fűtésre fordítani, mint november elején. A fűtésünket minden épületünkben temperáló fűtésre tudjuk majd állítani, így spórolhatunk - jegyezte meg az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában