Megemlékezések megyeszerte

2022.10.20. 20:00

Így ünnepli a megye október 23-át

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek megyénk településein az elkövetkező napokban.

ÉM

Összeállításunkban megyénk nagyobb településeinek ünnepi programjait közöljük.

Október 21., péntek 

ALSÓZSOLCA 

16.30 Alsózsolca Város Önkormányzata várja a település lakóit az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett koszorúzásra a ravatalozóhoz. 

17.00 Ünnepi megemlékezés a közösségi házban. Ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, illetve Szilágyi László polgármester. Közreműködnek a Miskolci Nemzeti Színház művészei.

BERENTE 

10.00 Ünnepi megemlékezés a Berentei Művelődési Házban. Műsort adnak a Berentei Általános Iskola diákjai.

BORSODNÁDASD 

10.00 Ünnepi megemlékezés a Közösségi Ház és Könyvtárban. Ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián polgármester. Az ünnepi műsort előadják a Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói.

10.30 Koszorúzás a Hősi emlékműnél (Hősök kertje), a Hősök szobránál (Petőfi tér).

ENCS 

16.00 Városi ünnepség a Petőfi parkban az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából. Beszédet mond Konyor Judit önkormányzati képviselő, kistérségi tanácsadó. Közreműködnek az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai. Ezután az önkormányzat, a város intézményeinek, civil szervezeteinek és alapítványainak képviselői koszorúkat helyeznek el Nagy Imre szobránál, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére állított Emlékfánál.

FELSŐZSOLCA 

15.30 Felsőzsolca Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssorozatának részeként önkormányzati ünnepi megemlékezést tart a Kegyeleti parkban, az ’56-os kopjafájánál. Köszöntőt mond: Szarka Tamás, Felsőzsolca város polgármestere. Ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin, a térség ország­gyűlési képviselője. Az ünnepséget követően koszorúzásra várnak minden emlékezőt az 1956-os emlékműnél. 

18.00 Az „Ecsettel a békéért” című kiállítás megnyitója lesz a Bárczay-kastélyban. A kiállítást megnyitja Németh István nyugalmazott ezredes, a Krajczáros Alapítvány elnöke.

INÁNCS 

13.00 Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Közösségi Házban. Beszédet mond Nagy Endre, az Ináncsi Arany János Általános Iskola igazgatója. Közreműködnek az iskola tanulói. Ezt követően emlékfutást rendeznek, gyülekezés a Közösségi Ház előtt.

IZSÓFALVA 

11.00 Ünnepi megemlékezés az Izsó Miklós Általános Iskolában. Utána a hősi emlékmű koszorúzása a Szoborkertben.

MEZŐKÖVESD 

10.30 Koszorúzás az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából az 1956-os emlékműnél. 

11.00 A Közösségi Ház színháztermében ünnepi műsor. Beszédet mond Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. A műsorban közreműködnek a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum diákjai.

PUTNOK 

9.00 Szentmise a római katolikus templomban, istentisztelet a református templomban.

10.00 Ünnepi megemlékezés, helyszín: Serényi László téri emlékpark. Ünnepi beszéd, koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

11.00 Ünnepi megemlékezés, helyszín: Tompa Mihály Közösségi Ház. Köszöntő, kitüntetések, elismerések átadása, Ünnepi műsor a Gomba Levente Gimnázium előadásában.

SAJÓBÁBONY 

11.00 Sajóbábony Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából tart ünnepi megemlékezést az 56-os emlékparkban. Beszédet mond Király Gáborné jegyző. A műsorban közreműködnek a Deák Ferenc Általános Iskola tanulói. Az ünnepség koszorúzással zárul.

SAJÓSZENTPÉTER 

11.00 Ünnepi megemlékezés a Pécsi Sándor Művelődési Házban. Műsort ad a miskolci Montázs egyesület, beszédet mond prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

SZENDRŐ 

15.00 Szendrő Város Önkormányzata városi megemlékező ünnepséget rendez a Hősök terén, az ’56-os emlékműnél. Emlékezőbeszédet mond dr. Istenes Ibolya jegyző, az áldozatokért, elhunytakért könyörgést mond Dancs Edina nagytiszteletű beosztott lelkipásztor és Vanyó Péter plébániai kormányzó. A műsorban közreműködik Jancsó Dóra és Cselepák Balázs és az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara.

Október 23., vasárnap

EDELÉNY 

10.00 Edelény Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét tart a görögkatolikus templomban. 11.00-tól koszorúzást tartanak az 1956-os emlékműnél, majd városi ünnepséget a Hadobás Pál Művelődési Központban. Ünnepi beszédet mond Molnár Oszkár polgármester, a műsorban közreműködnek a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanulói.

EMŐD 

17.30 A „Szabadság napja” Emődön. A Kossuth téren található emlékműnél koszorúzás. Közreműködik Emőd Város Fúvószenekara. Majd ünnepi műsor a Művelődési Ház és Könyvtár Színháztermében.

18.30 „Aki hallja, adja át” címmel zenés, irodalmi műsor a Montázs egyesület előadásában.

ONGA 

10.00 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés az 1956-os emlékműnél, a Berzsenyi utcai emlékparkban. Beszédet mond dr. Trizsi Zalán, Onga polgármestere. A koszorúzást követő ünnepi műsorban közreműködnek a Görgey Artúr Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

ÓZD 

11.00 Megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A történelmi egyházak képviselőinek könyörgése. Ünnepi műsor az ÓMI Zenés Színház előadásában. Koszorúzás.

MISKOLC 

9.00 Megemlékezés a Zsolcai kapui emléktáblánál (beszédet mond Badány Lajos alpolgármester) és a Romek-emlékoszlopnál (beszédet mond Szarka Dénes önkormányzati képviselő).

9.45 Koszorúzás Misley Emese emléktáblájánál. Beszédet mond Szopkó Tibor alpolgármester. 

9.45 Emlékezés Nagy Imre emléktáblájánál.

10.15 Miskolc város elesett hőseinek emlékművénél megemlékezés.

10.15 Nagy Attila szobránál megemlékezés. 

10.30 Oláh Miklós szobrának és a Digép Munkásgyűlés emléktáblájának megkoszorúzása. 

11.15 A megyei mukástanácsok emléktáblájának megkoszorúzása. 

12.00 Megemlékezés a Petőfi téren. Beszédet mond Veres Pál polgármester. 

13.00 Megemlékezés a szirmai I. világháborús emlékműnél. Beszédet mond Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő. 

16.00 Ünnepi ökumenikus istentisztelet a görömbölyi református templomban. Beszédet mond Kis József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója. 

17.00 Gyertyagyújtás és koszorúzás a görömbölyi 1956-os emlékhelyen. Avatóbeszédet mond Borkuti László önkormányzati képviselő.

MEZŐCSÁT 

18.00 Fáklyás felvonulás indul a Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár épületétől a Hősök terére.Ünnepi beszédet mond Kápolnai László, Mezőcsát alpolgármestere. Koszorúzás, az ünnepi műsorban közreműködik: a Mezőcsáti Színtársulat, a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Mezőcsáti Motoros és Veterán Klub és a Lila Akác Nyugdíjas Klub.ű

NYÉKLÁDHÁZA 

9.00 A Ládházi Református templomban tartanak istentiszteletet, azt követően az ünneplők együtt átvonulnak a Szabadság térre, ahol megtekinthetik az ünnepi műsort. Köszöntőt mond Tóth Balázs polgármester. Ünnepi beszédet mond dr. Fazekas Csaba intézeti tanszékvezető, egyetemi docens. Közreműködnek a Nyékládházi Gyermekkórus szólistái és a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar. 

SZIKSZÓ 

11.20-tól rendezik meg a hagyományos Turulfutást, gyülekező 11 órakor az Angel Petrol benzinkút parkolójában. 11.30-tól ingyenes autóbuszjárat indul az ünnepségre, amely a közbeeső helyközi buszmegállókban megáll. 

12.00 Déli harangszó, Himnusz az Ongai Református Énekkar közreműködésével. Vers, majd ünnepi beszédet mond Szarka Tamás, Felsőzsolca város polgármestere. Közreműködik Nahaj Péter arnóti énekes, a Zsolca Táncegyüttes, majd koszorút helyez el Arnót, Felsőzsolca, Onga és Szikszó polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában