Verseny

2022.10.27. 19:22

Dobogós lett Miskolc 250 éves fája

Harmadik helyet szerzett az Év fája versenyben a fekete nyár.

ÉM

Az Év Fája cím esélyese volt a 250 éves fekete nyárfa

Fotó: Ádám János

- Nagyon örülünk a harmadik helynek, titkon bíztunk egy kicsivel jobb helyezésben, de természetes a miskolciak összefogása ez az eredmény, és a bronzérem is szépen csillog – nyilatkozta az eredmény kapcsán Hollósy András, aki jelölte a versenyre a fát. - Megtiszteltetés, hogy nevezhettem egy szűkebb közösséggel együtt ezt 250 éves famatuzsálemet, ezt a különleges fekete nyárfát erre a versenyre. Bízom abban, hogy legközelebb hasonló összefogással, még komolyabb sikereket érhetünk el – tette hozzá.

Miskolc legöregebb fája kuriózumnak számít a lakótelepi környezetben. Miskolc önkormányzata 2003-ban helyi védettségű természeti értékké nyilvánította. A fekete nyárfát a kihalás fenyegeti, ezért felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára is.

Az Év fája kitüntető címet a Platán "híd" nyerte, amely a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett magaslik. Ajelölt platán fa egyidős a Bőhm Ferenc által, az Esterházy család megrendelésére tervezett és épített tájkerttel, kb. 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon. Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín.

A Hős Fa cím nyertese egy facsoport lett: a Zala megyei Lengyeli-legelő vadkörte fái kapták a kitüntetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában