2022.10.09. 12:00
Annyiba kerülne a takarmány, mint egy kazán
Egy pályázat segítségével országos amatőr sajtversenyt rendeztek Miskolcon a Baráthegyi Majorságban szombaton. Az esemény lehetőséget adott rá, hogy Jakubinyi Lászlót, a Szimbiózis Alapítvány elnökét kérdezzük.
Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke
Fotó: Bujdos Tibor
Mint ismert, az energiaválság miatt több, a Baráthegyi Majorságot érintő intézkedést voltak kénytelenek meghozni a napokban.
Mint közleményükben tudatták: november 1-től zárva tart a Baráthegyi Majorság. A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd. Szintén tavaszig zárva tart a család- és fogyatékosságbarát panzió, az erdei iskola, nem fogadnak csoportokat, lecsökkentik az állatállományt és a sajt- valamint a lekvárüzem is időszakosan bezár. Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent - indokolták a döntéseket.
Jakubinyi László ezúttal elmondta: "első körben értékesítjük a kecskék egy részét, mert egyszerűen nem tudunk annyi takarmányt beszerezni, hogy az összes állatot ellássuk. Minden évben az inflációval növelt összeget tervezünk a beszerzésre, de most már háromszoros az ára. Így négy millió forinttal többe kerülne a takarmány, mint amit beterveztünk. Például a lakóotthonnál ennyibe kerülne egy kazán. Aközött kellett döntenünk, hogy a lakóotthon fűtsünk vagy állatot etessünk. Az ember a fontosabb, ez evidens. Nekünk mindent meg kell tennünk, hogy az otthonokat fenntartsuk" - szögezte le.
Országos amatőr sajtverseny Miskolcon a Baráthegyi Majorságban
Fotók: Bujdos TiborA szombati programról: sajt, bor, ötletekJakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnökének megnyitója után Sajtfogyasztás Magyarországon az AUCHAN „szemüvegén keresztül” címmel Fazekas Attila áruházigazgató tartott előadást. A termelői identitás megfogalmazása Európában a bor és a sajt tekintetében volt Hajdú Roland borász előadásának a címe. A termelők megélhetését segítő nyitott porta programokról Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesületének szakértője beszélt. Bor, sajt, e kettő kell nekem! címmel interaktív előadást tartott a francia sajtkultúráról Raymond Lardellier, az Alliance Francaise Miskolc igazgatója. "Milyen kihívások elé állítja a jelenlegi gazdasági helyzet a sajtkészítőket? Milyen megoldást, kiutat látnak ebből?" - ez volt a címe a régió megjelent sajtkészítőivel tartott kerekasztal beszélgetésnek. Ötletek és receptek a szemet gyönyörködtető sajttálhoz címmel Mentesen Édesebb Mirtill gasztroblogger előadása zárta a sort. A programban lehetőség adódott látogatásra a Baráthegyi Sajtmanufaktúrában és petanque játékra a játszótér feletti füves területen. A vendégeket a szervezők profi sajtbírálókkal várták, akik mélyreható vizsgálattal választották ki a legjobb sajtokat. |