Megemlékezés

2022.10.19. 12:40

A forradalom pillanatait idézi fel a fotókiállítás (videóval)

A Miskolci Egyetem egykori ’56-os hősei előtt tisztelegtek a campuson.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Az ünnepség koszorúzással vette kezdetét a Szalay-domborműnél, amelyen Prof. Dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Prof. Dr. Jakab Nóra a Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára, valamint Harsányi Vivien a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnöke koszorúzott.

 

Installációkkal emlékeznek

Az egyetem főépülete előtt kültéri installációkkal idézték fel a történelmi eseményeket. Prof. Dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem rektorhelyettese beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem is tevékenyen részt vett azokban a sorsfordító pillanatokban, amelyekre ma emlékezünk. „Az egyetemi fiatalság merész kiállással országos jelentőségű szerepet vállalt a kommunista diktatúra alapjainak megrendítésében” – emlékeztetett a rektorhelyettes. Hozzátette: Ennek szellemében fogalmazta meg a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Diákparlamentje 11 pontból álló követeléseit, amelyet a Diósgyőri Munkástanács együttműködésével juttattak el Nagy Imre akkori miniszterelnökhöz.

Fotós: Bujdos Tibor

Arra is emlékeztetett, hogy Miskolcon, kizárólag az egyetemen voltak összecsapások a forradalom napjaiban, majd annak leverését követően számos egyetemi hallgató kényszerült elhagyni az országot, amellyel nagy veszteséget szenvedett a hazai tudomány. A fotókiállításon az 1956-os miskolci események pillanatai láthatók, amelyeket a főépületnél helyeztek ki.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában