Búcsú

2022.09.24. 16:04

Szent Vencel Tállya védőszentje. Mutatjuk, miért!

Általában Szent Orbánt tartják a szőlészek-borászok-szüretelők védőszentjének, a Tokaj-hegyaljai Tállyán ez nem így van.

SFL

Tállyának Szent Vencel a védőszentje. Nem tudni, hogy a Franz Anton Maulbertsch által alkotott hatalmas, „Szent Vencel szüretel” című, Szent László római katolikus templomban található oltárkép adományozását követően tették a község katolikusai az őszi betakarítás oltalmazójává, vagy éppen azért kapták a Dunán innen csak egyetlen Maulbertsch-féle olajképet, mert itt már korábban is Szent Vencel volt a védőszent. 

 

Mindegy...

Hagyománnyá vált a katolikusok között a Vencel naphoz kötődő búcsú megtartása, amikor koszorúkkal, szőlőfürtökkel díszítik a templom hajóját és a védőszenthez kötik a vasárnapi misét. A hagyomány az évek során megfakult, ám a község közelmúltban megválasztott polgármestere és a helyi borászok úgy vélték, fel kell eleveníteni az ünnepet, sőt be kell vonni a teljes lakosságot a programba. Ezért három napra tervezték az eseményeket, amelyek péntek este kezdődtek a katolikus templomban egy nagy sikert aratott hangversennyel, irodalmi összeállítással. 

 

Ahogy többen megjegyezték ennyi ember évtizedek óta nem volt az épületben, zsúfolásig megteltek a padsorok, többen állva nézték-hallgatták végig az előadást. Ezt követően Koszteczky László helyi kötődésű operatőr dokumentumfilmjeinek vetítést tekinthették meg a Mailloth-kastélyban az úri hímzőkről és egy szintén helyi kőfaragóról. Szombaton a vidámság, a gasztronómia, a sport, könnyűzenei koncertek és természetesen a borkóstolások kaptak főszerepet.

Vasárnap újra a templom lesz a helyszíne az eseményeknek, a szentmisén megszentelik a borászok palackjait a Szent Vencel szüretel című oltárkép előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában