Oktatás

2022.09.20. 19:56

Éneklésre hívták a várost

Az oktatás helyzetét szeretnék jobbá tenni az akciót szervező pedagógusok. Kormányzati cél a béremelés.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

 „Együtt énekel a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért” címmel hirdettek közös akciót kedd estére a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és diákjai. A gyermekek világnapján a szervezők arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy „a hazai oktatásban sok a probléma, így nem minden diák képes tehetségét kibontakoztatni annak érdekében, hogy vágyait beteljesíthesse”. A rendezvényen közösen énekelték el Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk musicaljének Mi vagyunk a Grund! című dalát. Ezzel kívánták kifejezni szolidaritásukat az oktatásban dolgozókkal és Dezsőfi Györggyel, a Herman Ottó Gimnázium tanárával, akit leváltottak igazgatóhelyettesi megbízatásából. A szervezők azt is szeretnék elérni, hogy az oktatás állapotának javítása széles körű, társadalmi vitákat követően történjen meg. 

Az akción Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze ismertette, miért gyűltek össze, majd a közös éneklés után így köszönt el a résztvevőktől: ha nem lesz változás az oktatásban, akkor folytatják az akciót. 

Bár a szervezők előzetesen kérték, hogy legyen az éneklés politikamentes, de több baloldali politikus ott volt a rendezvényen.

Fotós: Bujdos Tibor

Korábban megírtuk, hogy az intézmény igazgatóhelyettesének menesztésére azért került sor, mert részt vett egy korábbi „polgári engedetlenségnek” nevezett megmozduláson, amelyet oktatási időben (munkaidőben – a szerk.) tartott az intézmény több oktatója. A tankerület indoklása szerint, mint vezető nem vehetett volna részt ezen. Menesztették, de az intézményben továbbra is taníthat. 

A „polgári engedetlenség” mint fogalom nem létezik a jelenleg hatályos jogszabályokban. A jogszerűen tervezett és végrehajtott – előre bejelentett, minimális szolgáltatást biztosító – sztrájk és a munkaidőn kívül szervezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formái. A munka megtagadása – hívják azt bárhogy – a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségszegés, amely alapot ad a rendkívüli felmondásra minden munkahelyen: ezzel indokolták a döntést.  

Ütemezett bérfejlesztés  

Idén augusztus végén a Tranzit fesztiválon beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusok béremeléséről. Hangsúlyozta, ez a jelenlegi kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata lesz. Azt mondta: A tervek szerint az ütemezett bérfejlesztés végére, 2027-re a diplomások átlagbérének 80 százalékára emelkedne a pedagógusok átlagkeresete, ami egészen pontosan 800 ezer forintos bruttó bért jelentene a diplomások egymillió forintos fizetése mellett. Hozzátette: mindez csak akkor jöhet össze, ha sikerül megállapodni az unióval. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában