Felavatták

2022.08.23. 14:47

Látogatható végre a lillafüredi Zsófia, a „kilátók királynője” - Fotókkal, videóval

Ünnepélyesen átadták Lillafüreden a 122 évvel ezelőtti Zsófia-kilátó újjáépített változatát.

Szaniszló Bálint

Az erdészek, a természetjárók, minden erdőt szerető ünnepnapja augusztus 23-a, mert hosszúnak tűnő – néha türelmetlen – várakozás után felavatták a Lillafüred feletti Dolka-tetőn meg-, illetve újjáépített Zsófia-kilátót. A türelmetlenség abban volt tetten érhető, hogy – az építők határozott kérése ellenére – nagyon sokan már a hivatalos átadás előtt elzarándokoltak az új idegenforgalmi látványossághoz, nem csekély közlekedési káoszt is okozva a kilátóhoz vezető gyalogút kiindulópontja környékén, Felső-Hámornál. Augusztus 23-tól kezdődően azonban – ahogy sokan a helyszín romantikus voltára hivatkozva fogalmaztak – „szabad a csók a Zsófia kilátóban”, amelyet megkapta a „kilátók királynője” rangot is.  

A múlt kötelez  

Az avatóünnepség keretében az átadást jelentő szalagot Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, dr. Kiss János, a térség országgyűlési képviselője, dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt.  felügyelő bizottsági elnöke és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke vágta át. 

Dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt.  felügyelő bizottsági elnöke, dr. Kiss János, a térség országgyűlési képviselője, Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Fotós: BNR

Dr. Sárhegyi Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy 122 évvel és néhány héttel ezelőtt hasonló módon álltak ezen a helyen, akkor avatták fel az előző Zsófia-kilátót. Az első vidéki kilátótorony – ezt a büszke címet viselhette az előd – kalandos történetet élt át. A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. Ő felügyelte az építést is. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.  

A kilátó a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározta Lillafüred látképét, számos fotón megörökítették, és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek.

Egy teljesen újat terveztek 

A Zsófia-kilátó rekonstrukciója tavaly ősszel kezdődött. Tervezéskor az egykori építmény megjelenését vették alapul, csak a kornak megfelelő biztonsági és kényelmi szempontok miatt változtattak, de az eredeti látvány megőrzése mellett. A kilátó kivitelezésének vállalkozási díja mintegy nettó 50 millió forint. Az „új” Zsófia- kilátó terveit Viszlai József építészirodája  készítette, az építtető Északerdő Zrt. által kiírt pályázatot nyerték meg öt éve. Teljesen új kilátót kellett egyébként tervezniük, hiszen az 1902-es, korábbi építményről csak néhány korabeli fotó maradt fent. A Dolka-tetőn magasodó kilátó vörösfenyőből, alsó szintje kőből készült, amelyhez helyi mészkő lapokat használtak fel.

Kilátás a Zsófiáról
Fotós: BNR

Élen  a természetjárás 

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a sportra, a rekreációra sokmilliárdos nagyságrendben költött a kormány Miskolcon és környékén. Elég, ha csak a Diósgyőri stadiont, a tapolcai Ellipsum fürdőt, vagy a Diósgyőri várat említjük. Ebbe a sorba illik bele a Zsófia-kilátó is.

Nagy János államtitkár aki - mint kiderült - maga is aktív természetjáró a szabadban való mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, jelezvén, hogy a kormány számára 2010 kiemelten fontos ennek a szabadidős ágazatnak a fejlesztése. Ezt erősítette meg Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, aki a természetjárók legfontosabb fejlesztései közé sorolta a Zsófia-kilátó megépítését. 

Videó - Ilyen a kilátás a Zsófiáról

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában