Mutatunk fotókat, videót!

2022.07.26. 20:00

Zsófia-kilátó: még türelemre intik a kíváncsi turistákat

Miközben még hivatalosan nem adták át, sokan felmennek a Zsófia-kilátóba, pedig az építmény garanciális javítás alatt áll.

ÉM

– Amíg nem volt hivatalos átadó, addig nem látogatható a kilátó – erősítette meg Vereb István, az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója. A látogatóknak – saját biztonságuk érdekében is – várniuk kell, jelenleg ugyanis a társaság garanciális javításokat végeztet a kivitelezővel.

Így ha befejeződnek a munkák, és hivatalosan is átadják az építményt, akkor vehetik majd birtokba a látogatók az 1900-ban épült kilátótorony hű mását.
A Dolka-tetőn magasodó kilátó vörösfenyőből, alsó szintje kőből készült, amelyhez helyi mészkő lapokat használtak fel.

Mint korábban írtunk róla, a kilátó és a tanösvény építésére uniós pályázaton hozzávetőleg 50 millió forintot nyert a Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt.

Fel a lillafüredi Zsófia-kilátóhoz

Kilátótörténet

Az első vidéki kilátótorony kalandos története több mint 120 évre tekint vissza. A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. Ő felügyelte az építést is. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában