Felújítás

2022.08.17. 17:30

Miskolci hullámverés az Avas kilátó körül

Kérdéses, megújulhat-e a kilátó az Avason, írta az Észak, amit Simon Gábor képviselő kritikával illetett. Szerinte meg fog. Megnéztük, hol az igazság.

HM

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Kérdéses, hogy elkezdődhet-e az Avas kilátó felújítása, írta az Észak nemrégiben. A cikkben Viszlai József, a felújítás tervezője nyilatkozott, aki a következőket mondta: „Négy hónap megfeszített munkával készítettük el a kiviteli terveket. Aztán eltelt másfél év, a Miskolc Holdingtól átkerült az önkormányzathoz a lebonyolítás, közben lejárt az építési engedély, melynek újbóli megszerzése is hónapokba telik. Az eredeti 530 milliós költségvetést az építőipari infláció jelentősen megemelte – válaszolta az építész. Mint fogalmazott: nem tudja, hogy ebből a pénzből az építőipari és a forintinfláció miatt mit tudnak megvalósítani, ha elkezdődne a rekonstrukció. Pedig szükség lenne a szerkezet megerősítésére, hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, hiszen építése óta, 60 éve nem nyúltak hozzá érdemben az építményhez”.

Perrel fenyegetnek

A megjelent cikkbe azonban beletenyerelt a politika. A város portálja idézte dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő (a Velünk a város frakció vezetője) sajtótájékoztatón elhangzott szavait, aki elmondta, szó sincs róla, hogy ne épülne meg az Avas kilátó. Hazugnak nevezte az Északot és perrel fenyeget. Az Ybl-díjas építész viszont nem azt nyilatkozta, hogy nem történik meg a rekonstrukció, hanem kétségeit fejezte ki: lapunk is ezt írta. Mint ahogy azt is, az építész attól tart, már a pályázati pénzek sem lesznek elégségesek az építkezésre.”

Hazugságról tehát szó sincs.

Három ütemben

A történelmi Avas fejlesztése egyébként három ütemből áll, az elsőt, a Horváth-tetőn történt beruházást csütörtökön, azaz holnap délután adják át, az Avastetőre tervezett beruházás (többek között a kilátó elé, a jelenlegi parkolóba épülő amfiteátrum) hamarosan elkezdődik, a harmadik az említett, az Avas kilátó felújítása-projekt. Mindháromról részletesen beszámolt lapunk. A cikk megjelenése előtt (mint minden esetben) megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát, hogy tájékoztassuk olvasóinkat a fejleményekről, ám azt a választ kaptuk: „nincsenek az ügyben fejlemények, így nem kívánnak nyilatkozni.”

A főépítész kommentje

A Simon Gábor által hivatkozott, az Avas kilátó tervezett felújításáról szóló cikket több helyen is megosztották a Facebookon. Ennek kapcsán kommentben Szunyogh László, Miskolc főépítésze is kifejtette véleményét. Mint fogalmazott: „Egyelőre megvan rá a pénz (a kilátó felújítására – a szerk.), a kivitelezés közbeszerzése zajlik. Nagyon szeretném, ha megvalósulna a felújítás, mégis csak a város jelképe, s már ráfér a ráncfelvarrás.” Az egyik kommentelő megkérdezte tőle, hogy valótlant állít-e a cikk, de a főépítész „megvédte” lapunkat. „Inkább téves az infója. Eredetileg valóban 530 millió volt rá, de már régóta tudjuk, hogy több lesz, s költségnövekménnyel meg átcsoportosítással lesz meg a többlet. Továbbá nem építési engedélye van, hanem örökségvédelmi bejelentése, amelyet évente meghosszabbítunk.”

Viszlai József megkeresésünkre még elmondta, az örökségvédelmi bejelentés lejárta után nem hosszabbítani kell, hanem új eljárást indítani. A vonatkozó dokumentum, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal határozata szerint „A Hatóság által tudomásul vett tevékenységet 2021. április 3. naptól számított egy éven belül lehet megkezdeni.” Azaz az engedély lejárt, a projekt tervezésében részt vett összes tervezőnek a 2022-ben hatályos jogszabályok szerint aktualizálnia kell a terveket, műszaki leírásokat, és azokat újból be kell nyújtani a kormányhivatalhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában