Lovassport

2022.08.07. 19:20

Jubilált idén a Borsodi Vágta - videóval frissítve!

A Nemzeti Vágta előfutamai 17 állomáson zajlanak. A Borsodi Vágtán nemcsak a megye lovasai, de az ország más területeiről érkezett versenyzők is megmérették magukat.

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött vasárnap délelőtt a jubileumi, tizedik Borsodi Vágta. Hét éve Hernádkak-Belegrádon tartják, ahogyan idén is, tavaly óta azonban új helyszínen. A valamikori kastély területén alakították ki a versenypályát, melyet minden évben csinosítgatnak. Ez alkalomra egy sétány készült el, amely a bejárata volt egykor az épületnek - mondta Tirk Tamás, Hernádkak polgármestere. Mindenhez nagy összefogásra van szükség, főleg a mostani időkben. A vágta főszervezői a Hernádkak Fejlesztésért Alapítvány vezetői, Balogh Béla és Bodnár Mariann, akik áldozatos munkájukkal segítik a verseny létrejöttét minden évben. Az önkormányzatnak más partnerei is vannak, akik a sikerhez hozzájárulnak. A polgármester kiemelt egy példát, miszerint a pályát körülövező szalmabála falat a szomszédos település vállalkozójának köszönhetik. Szerették volna összehozni a rendezvényt valahogyan a Hernáddal és a vízi sportokkal is, de az időjárás, az erős szél ezt meghiúsította – tette hozzá a polgármester. 

Egymást erősítő turisztikai attrakciók

Mint a Nemzeti Vágta előfutama országos hírűvé tette a rendezvény az eseménynek helyet adó települést és a vidék jó hírét viszi. A lószeretet a nemzeti identitásunkhoz hozzá tartozik – mondta dr. Koncz Zsófia a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő. A lovassport önmagában is húzóerőt jelent egy település számára, azonban, ha ehhez más turisztikai attrakciók is társulnak, mint például a vízi, vagy kerékpár turizmus, akkor a szomszédos községek összekapcsolódhatnak - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Ilyen az a kenutúra, amelyen a Hernádon át például erre a rendezvényre lehet megérkezni - tette hozzá. 

Fontos a lovaskultúra fejlesztése

Nemrégiben fejeződött be egy olyan projekt, amely lehetővé teszi, hogy Budapestről elindulva hat megyén keresztül kijelölt lovasturisztikai útvonalon lehet eljutni lovakkal egészen az ország keleti határáig. Az 1800 kilométeres úton pedig 30 kilométerenként olyan megállóhelyek vannak, melyeken nemcsak a lovas pihenhet meg, hanem a társa, a lova is ellátásban részesül - mondta Szabó Gergely, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke. Nem véletlenül használta az állatra a „társ” szót, hiszen a lovaknak lelke van, hozzájuk az út a megismerésen keresztül vezet, ezt mint lovas és lószerető ember is megerősítette az alelnök. Hozzátette: a Borsodi Vágta pontosan annak a kiváló példája, hogyan rezdül együtt a ló és a lovasa. 

Kis- és nagy huszárok

Az ünnepélyes megnyitót követően pályaszentelőre került sor, Mike Martin református lelkész és Nagy Krisztián plébániai kormányzó tartották a rövid szertartást. Majd elkezdődtek a Borsodi Vágta előfutamai. A pálya szélén a lovasok által képviselt települések polgármesterei, lakosai, családtagok szurkoltak. A felsőzsolcai versenyző Csontos Csenge Barbara a Kishuszár kategória indulója volt, a 16 éves lány kicsi kora óta lovagol, de versenyszerűen csak tavaly kezdte a sportot – tudatta Csontosné Lukács Szilvia, az édesanyja. Lovával, Sólyommal most nem jutott tovább, de nagy álma a Nemzeti Vágtán való szereplés, ezért nem adja föl, biztosan jövőre is megpróbálja – vélekedett az anyuka. 

Nagyon drukkoltak Csengének, és büszkék rá, hiszen ő képviselte Felsőzsolcát – mondta Szarka Tamás, a település polgármestere. Reméli, hogy jövőre, amikor már a felnőtt kategóriában lovagol majd, újra szurkolhatnak neki – tette hozzá. A lóverseny kísérő programjai voltak egész nap lovas bemutatók, koncertek, illetve gyermekprogramok.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában