Háttér

2022.08.04. 14:00

Egy település csődjének vesztesei az ott élők

Az önkormányzatok működéséről kérdeztük általánosságban dr. Eszlári András ügyvédet, illetve arról, mi történik, ha egy falu, vagy város csőd közeli helyzetbe kerül vagy csődbe jut.

ÉM

Dr. Eszlári András ügyvéd

Fotó: Ádám János

Normál gazdálkodás működéskor a helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket. A helyi önkormányzati feladatok például a helyi közösségi közlekedés biztosítása, egészségügyi alapellátás, óvodai ellátás, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások, szociális szolgáltatások és ellátások, sport és ifjúsági ügyek, távhőszolgáltatás, víziközmű-szolgáltatás, hulladékgazdálkodás, közvilágításról való gondoskodás, településüzemeltetés – ismertette az Észak-Magyarországgal dr. Eszlári András ügyvéd.

Magyarország Alaptörvénye értelmében a helyi önkormányzat feladat- és hatásköreit a képviselő-testület gyakorolja, amelyet a polgármester vezet. A helyi önkormányzat egyben meghatározza költségvetését, annak alapján önállóan gazdálkodik.

Dr. Eszlári András ügyvéd általánosságban rámutatott: arra a nem várt esetre, ha egy település - falu, város - fizetésképtelenné válik annak oka elsődlegesen a polgármester vezetésével működő képviselő-testület kellően át nem gondolt hibás, szakmaiatlan gazdálkodásának a következménye, hiszen a képviselő-testület és annak regnáló vezetői irányítják az adott települést.

Kiemelte: kialakulhat olyan helyzet, hogy olyan feladatok ellátását és finanszírozását vállalják a vezetők, olyan tételekre, költségekre folynak el fölöslegesen a település bevételei, amelynek anyagi fedezete, forrásai valójában nem állnak az adott település rendelkezésre. Ezen felelőtlen képviselő-testületi magatartás egyenes következménye a gazdálkodás ellehetetlenülése, fizetésképtelenség, egyszóval köznapi nevén csőd.

„Amennyiben egy település csőd közeli helyzetbe kerül, vagy adott esetben ténylegesen is csődbe megy a fentiekben említett kötelező önkormányzati feladatok teljesítése kerül veszélybe, adott esetben a szolgáltatások korlátozására és megszűnésére is sor kerülhet” – hangsúlyozta az ügyvéd.

Az ügyvéd általánosságban kiemelte: a csődhelyzet kialakulásának két legfőbb oka bármely település életében egyrészt a megalapozatlan hitelfelvétel, másrészt az előbb említett felelőtlen önkormányzati gazdálkodás. Fontos megemlíteni, hogy a helyi önkormányzatok a „piacnak”, a gazdasági életnek ugyanolyan tagjai, mint bármely más jogi személy vagy természetes személy, így ezen okból kifolyólag a csődhelyzet okaiért és következményeiért is a felelősség elsődlegesen mindig annak vezetőjét terheli, így a helyi önkormányzat képviselő-testület esetében elődlegesen a polgármestert, a gazdasági élet egyéb szereplője például egy gazdasági társaság vonatkozásában annak ügyvezetőjét terheli.

Dr. Eszlári András szerint baljós, ha ezen forgatókönyv bekövetkezik egy település életében, mivel akkor a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárása indítandó a helyhatóság vagy annak bármely hitelezője kezdeményezésére a bíróságnál. Az adósságrendezési eljárás célja, hogy szabályozza a helyi önkormányzatok fizetőképességének helyreállítására irányuló adósságrendezési eljárást, ennek során a hitelezőknek hatékony jogvédelmet biztosítson, és az eljárás eredményeképpen pedig elősegítse a helyhatóságok átgondolt, felelősségteljes gazdálkodását.

Ha már bekövetkezett a tényleges csőd, fizetésképtelen a település, a város, akkor a regnáló vezetők tulajdonképpen gondnokság alá kerülnek, mivel pénzügyi gondnok kerül kinevezésre az adósságrendezés megindításának időpontjától. Az adósságrendezési eljárás során a pénzügyi gondnok az adósságrendezés megindításának időpontjától kezdődően figyelemmel kíséri a helyi önkormányzat gazdálkodását, a jogszabályokban kötelezően előírt feladatainak és hatáskörének ellátását. A képviselő-testületi ülésre készült költségvetést érintő előterjesztésekhez a pénzügyi gondnok véleményét csatolni kell. Kötelezettségvállalások és kifizetések csak az ő ellenjegyzésével teljesíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában