Hídavatás

2022.08.02. 14:00

Decemberben adják át az Y-hidat, a kerékpárutat később

A szervizutak már elkészültek, jelenleg a védőréteg és szegélyépítési munkák, illetve az aszfaltozási munkák folynak, válaszolta kérdéseinkre a NIF Zrt.

HM

Fotó: Vajda János

Október 31-ig kell elkészülnie az Y-hídnak, és tartani is tudja ezt az időpontot a NIF Zrt., tudtuk meg kérdéseinkre küldött válaszaikból. Az Y-híd Miskolc belvárosában épül, egyik ága a Tiszai pályaudvar, a másik Martin kertváros irányába vezeti majd a forgalmat. 

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Kft. az eredeti műszaki tartalomra, azaz az új körforgalmú csomópontra, valamint a Vörösmarty utca négysávosítására, illetve az Y-híd építésének befejezésére írja a fent említett időpontot, ezt követően lesz lefolytatható az engedélyező hatóság forgalomba helyezési eljárása az elkészült létesítményekre, így tervezetten 2022 decemberében vehetik birtokba a közlekedők a beruházás említett elemeit.

„Fontos kiemelni – írják –, hogy a projekt időközben a Kisfaludy utcai vasúti híd felújításával és a mellé építendő kerékpáros-híd megépítésével bővült, ezek a munkálatok véglegesen 2023 tavaszára készülhetnek el.

Az ütemtervnek megfelelően

Érdeklődtünk, hogy milyen konkrét feladatok vannak még a projekt befejezéséig. A NIF Zrt. válaszából megtudtuk, a gyalogos közlekedést biztosító felvonók és lépcsők munkái a végéhez közelednek, ezek befejezését követően kezdődnek el a gépészeti munkák.

A szervizutak már elkészültek, jelenleg a védőréteg és szegélyépítési munkák, illetve az aszfaltozási munkák folynak, ezzel párhuzamosan a csapadékcsatorna építési munkákkal foglalkoznak. Minden munkafolyamatot az ütemtervnek megfelelően végez a kivitelező, jegyezte meg válaszában a cég.

Tereprendezési munkák

A Martinkertváros felé vezető kerékpárutat – amellyel összeköttetés jön létre a meglévő Szinva-part kerékpáros főhálózat és Martinkertváros között – alátámasztó támfalak alapozása elkészült, így a felmenő szerkezet elemeinek elhelyezése megkezdődött. Várhatóan augusztus végén a felújítás alatt álló, meglévő közúti felüljáró mellé az új kerékpáros híd szerkezete is a helyére kerül. A kerékpárosok az elkészült kerékpárúton várhatóan 2023 tavaszától közlekedhetnek majd.

Meddig jut el a cég a terep rendezésében a beruházás végéig, és mi lesz a miskolci önkormányzat feladata? – kérdeztük.

Válaszuk szerint a a tereprendezési munkálatokat, a földmunkát és növénytelepítési munkálatokat is a kivitelező végzi majd el a kivitelezést követően a tervekben leírtak alapján.

„Ezt követően az érintett területek növénygondozási, illetve karbantartási feladatait még 3 éven keresztül jótállás keretein belül a vállalkozó végzi”, válaszolták. Kiderült, a jótállási időszak leteltét követően mindezek a miskolci önkormányzat feladatai lesznek.

Később folytatnák

Jeleztük olvasóink észrevételét is, miszerint az arra élők úgy látják: előfordul, hogy ugyanazt az útszakaszt többször is felbontják a kivitelezők, majd újraépítik. Mi lehet ennek az oka? – firtattuk.

„A kivitelezés során pályaszerkezet csak akkor készülhet, ha a megelőző közműkiváltások elkészültek. Megépült pályaszerkezet bontása a projekt keretén belül nem történt”, válaszolták.

Arról korábban beszámoltunk, hogy az Y-híd folytatására már készülnek a tervek: a RODEN Mérnöki Iroda Kft. nyerte az erre a feladatra kiírt közbeszerzési eljárást. A tervezési feladat egy kétszer két forgalmi sávos, végig a felszínen vezetett főút engedélyezési és kiviteli tervének elkészítése az Y-híd és a József Attila úti nagy körforgalom között, mintegy 3 kilométer hosszban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában