Strandidő

2022.07.24. 11:30

Tavak és kavicsos partok – sokan itt hűsölnek a melegben

Egyre többen kedvelik a környékbeli tavakat. Biztonságunk érdekében ugyanakkor nagyon fontos, hogy csak a fürdésre kijelölt helyeket válasszuk.

Szatmáry Nikoletta és barátnője a Nyékládháza környéki tavakat kedveli. Azt mondta, ebben a nagy melegben csak „kiszaladtak”, hogy ússzanak egy jót. 

- Miskolcon lakunk, gyakran jövünk ide akkor is, amikor befejeztük a munkánkat, de néha az ebédidőt is arra használjuk, hogy felfrissítsük magunkat. A kocsiban mindig van törülköző és fürdőruha, és még vannak helyek, ahol ingyen lehet fürdeni – tette hozzá.

Az 1917-ben megnyitott kavicsbányák összesen 750 hektárnyi tómedret hagytak hátra az utókornak, ezek a nyéki tavak. Ma is folyik kavicsbányászat, de a partvonalak már nem változnak jelentősen.

- Nyékládházát választjuk mindig strandolásra, mert nagyon szeretjük azt a medence szigetet, ahol a fiaink biztonságosan strandolhatnak – nyilatkozta Czikora Sándor, aki szerint ezek a fejlesztések is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják Nyéket.

Kissné Homolyai Ágnes a kialakított strandokat kedveli a tavak mentén. 

- A Mályi tónál lévő strandon biztonságban érzem magam, így is figyelnünk kell a gyerekekre, hogy mindig be legyen kenve a bőrük fényvédő krémmel, gyakran legyünk árnyékos helyen, a fürdés pedig élmény legyen, ezért én nem keresem a szabadstrandokat, mert ott nekem nincs meg a kényelmem – foglalta össze.

Egyre nagyobb teret hódítanak a fizetős strandok. Ugyanakkor ezek a helyek igyekeznek olyan plusz szolgáltatásokat is nyújtani, amelyek miatt sokan a fürdőzésnek ezt a formáját részesítik előnyben. A strandok kialakításával párhuzamosan fogyatkozik azoknak a fürdőhelyeknek a száma, ahol nem kell belépődíjat fizetni. A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nem mindenhol szabad a fürdés, mert ha nem jó helyet találunk az úszásra, akkor szabálysértési bírság is lehet a vége az önfeledtnek indult nyári pihenésnek.

Szabadság korlátokkal

Külön rendelet szabályozza a fürdőzés szabályait. Folyóvizekben és állóvizekben, továbbá csatornák vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ha szabad víznél tiltott a fürdőzés, akkor ezt tábla jelzi. Van olyan is, hogy csak adott szakaszon tilos a fürdés, ekkor a távolságot is feltüntetik a táblán jól láthatóan, hogy meddig érvényes a tiltás. Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben. Egyébként fürdésnek minősül már az is, ha valaki gumimatracon fekszik a vízben. A kijelölt fürdőhelyek kivételével nem lehet fürdeni a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben sem.

A fürdőzés szabályait megszegők szabálysértést követnek el. Vagyis érdemes odafigyelni arra, hogy hol mártózunk meg, ugyanis a tiltott fürdés szabálysértés, amely esetén pénzbírságot is fizethetünk. Ennek összege 5 ezer forinttól indul, de akár 150 ezer forint is lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában