Mutatunk fotókat!

2022.05.31. 17:30

Hamarosan látogatható a régi-új Zsófia-kilátó

Az új építmény már csak a használatbavételi engedélyre vár.

Hegyi Erika

Utolsó simítások, és nyit a régi kilátó hű rekonstrukciója. Fotó: Szaniszló Bálint

Egyre több olvasónk fotózza és teszi föl a közösségi oldalra a Lillafüred közelében épült Zsófia-kilátóról készült képeket. Mivel az építmény tetejére már az impozáns kupola is felkerült, olvasóink kíváncsiak, mikor sétálhatnak fel végre a Dolka-tetőn magasodó kilátóra. Kiderült, már nem kell sokat várniuk. Bózsó Gyulától, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetőjétől megtudtuk, ezekben a napokban a garanciális munkákat végzi a kivitelező. Folyamatban van a használatbavételi engedélyezési eljárás, és amint meglesz az engedély, tartanak egy átadóünnepséget. Tulajdonképpen ekkor nyílik meg a kilátó a látogatók előtt. Erre már csak néhány hetet kell várni.

Megtudtuk azt is, gyalog lehet majd oda feljutni. Ha kocsival érkezünk, érdemes Felsőhámorban vagy Lillafüreden parkolni. Hivatalosan a feljáró Felsőhámorból indul, a templom mellől. Át kell haladni a forgalmas főúton is, de itt a Magyar Közút Zrt. felfestéssel és táblákkal jelzi majd az autósok számára, hogy ott gyalogosközlekedés várható.

– Tanösvény vezet a kilátóig a régi szerpentinúton. Már a feljutás is nagy élmény lesz, hiszen hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik tanösvényén járnának – vázolta az osztályvezető.

Hozzátette: az új kilátó az 1900-ban épült Zsófia-kilátó hű rekonstrukciója, a mai kornak megfelelő építési technológiával. Az alsó szint kőből készült, helyi mészkőlapok felhasználásával. Maga a kilátó vörösfenyőből, mert az időjárás viszontagságai ezt az anyagot viselik meg a legkevésbé.

Százhúsz éve

– Ami pedig az építmény különlegességét adja, és ami miatt a kilátók királynőjének is lehetne nevezni, az a gyönyörű kupolája. Ezzel a Dolka-tetőt megkoronázva olyan impozáns és emblematikus építmény született, ami a Palotaszálló mellett újabb jelképévé válhat a térségnek. Igazi építészeti értékről van szó – fogalmazott Bózsó Gyula.

Mint korábban írtunk róla, a kilátó és a tanösvény építésére uniós pályázaton körülbelül 50 millió forintot nyert a Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt.

Az első vidéki kilátótorony kalandos története több mint 120 évre tekint vissza. A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. Ő felügyelte az építést is.

A Dolka-hegy Lillafüred felé eső oldalában álló toronyhoz Felsőhámorból lehetett feljutni a kilátóval egy időben épített sétaúton, amelynek nyoma soha nem tűnt el. Az eredeti kilátótorony átadóünnepségét 1900. június 3-án, pünkösdvasárnap, a Magyar Turista Egyesület éves közgyűlésének programjaként rendezték.

A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában