kilátó

2021.09.17. 20:00

A turisták már várják a Zsófia-kilátót

A kilátóhoz vezető tanösvény építése már elkezdődött.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Egy lelkes, diósgyőri lokálpatrióta figyelt fel arra, hogy a közelmúltban Lillafüred irányába haladva, Felsőhámor vonalában jobb oldalon a hegyoldalon földmunkák kezdődtek. Erről készült fotóit a közösségi oldalon is megosztotta.

Mint kiderült, tervben van az egykori Zsófia-kilátó visszaépítése, és jelenleg az ehhez vezető tanösvényt alakítják ki. Utánajártunk, és megtudtuk, hogy a kilátót 1900-ban építették föl. Nevét a Lillafüred névadójaként ismert Vay Erzsébet édesanyjáról, Teleki Zsófiáról kapta. A kilátó felavatása komoly társadalmi esemény volt, a kiépített szerpentinen sétálhatott fel az ünneplő tömeg. A tornyot azonban a Szikla néven ismertté vált, titkos katonai objektum építésekor az ötvenes években lebontották. A kilátót a Dolka-hegyre építették, melynek neve a szláv dolha (jelentése: hosszú) szóval függ össze, a hegyvonulat ugyanis hosszan húzódik el a Hámor völgye felett, gyönyörű kilátással a völgyre, valamint a Palotaszállóra és környezetére.

Kétszázmillió forintból

A kilátó és a tanösvény megépítése egy 2019-ben bejelentett országos turisztikai fejlesztés része. Akkor Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója bejelentette, erdei pihenők, kilátók, meteorológiai állomások épülnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Északerdő Zrt. területén, csaknem kétszázmillió forintból. A beruházásokat a Természetjáró Szövetség a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre.

A program része többek között a Zsófia-kilátó, és egy 1,3 kilométer hosszú ide vezető lombkorona-tanösvény kialakítása, a lillafüredi Lencsés-forrás pihenő korszerűsítése, valamint a botkői autóspihenő és a Király-kúti pihenőhely bővítése. A turisztikai fejlesztések befejezésének tervezett határideje 2020. szeptember vége volt, de valószínűleg ez 2022 nyarára csúszik.

A témával kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az Északerdő Zrt.-nek, ha megérkeztek a válaszok, visszatérünk a témára.

(A borítókép: A valamikori Zsófia-kilátó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában