Mi folyik itt?

2022.07.11. 19:00

Felháborította, megírta, megénekelte

Figyelemfelhívó dal született a Sajó megmentéséért.

ÉM

A Sajó szennyezése Szlovákiában keletkezett

Fotó: Bach Máté, Magyar Nemzet

Hacsak egy Sajó, avagy „Sajókám, mi folyik most magában?” címmel írt dalt a folyó szlovákiai szennyezéséről és a hatóságok hónapokon át tartó tétlenkedéséről az észak-komáromi énekes-dalszerző, Kaprálik György. A szerzemény, amelyhez az A.T.D. Pro egyesület megbízásából animációs klip is készült, szövegében a két legendás kabaréfigura alakját, Hacsek és Sajót, zenéjében és hangulatában pedig a két háború közötti budapesti éjszakát idézi meg.

A szerzőt az idén tavasszal kezdődött Sajó-szennyezés körüli huzavona, a tehetetlenség, a politikai közöny, az egymásra mutogatás, a rugalmatlanság, az abszolút érdektelenség és a felelősséghárítás háborította fel. Ez inspirálta a Sajó megmentéséért született dalt, amely végül egy határon átívelő zenei együttműködés részeként született meg.

Egy próbálkozás ez a szerző részéről, hátha sikerül az emberek figyelmét ráirányítani erre a nemzetközi környezetvédelmi problémára. „Olyan figyelemre gondolok, amely, ha elég széles körű, akár hatással lehet az illetékesekre és segít nyomást gyakorolni rájuk, hogy végre egy teljes körű megoldást találjanak a szennyezés mihamarabbi megállítására'' – nyilatkozta Kaprálik György.

A zeneszerző bízik abban, hogy a zene segítségével olyan emberekhez is el tud jutni a Sajó Szlovákiában keletkezett, ökológiai vészhelyzetet előidéző szennyezésének híre, akik egyébként nem figyelnek fel a hírek áradatában egy ilyen jelenségre.

A dal és az animációs klip az alábbi videóban hallgatható és nézhető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában