Két miskolci

2022.04.23. 13:00

Szavazhatunk a Civil Díj jelöltjeire!

A kiemelkedő eredményeket elérő civil szervezetek kerültek az esélyesek közé.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Két miskolci civil szervezetnek is esélye van a Civil Díj 2022 Közönségdíjának elnyerésére. Az egyik a DemNet–Dialóg Egyesület. A méltatás szerint a Miskolci Közösségi Gyűlés innovatív, új módszerrel teremtett valódi társadalmi párbeszédet és vonta be az állampolgárokat az önkormányzati döntéshozatali folyamatba. A módszer használatával Miskolc jelentős lépést tett az önkormányzatiság és a demokrácia megújítása felé, és helyezte új keretek közé a polgárok egymás közötti, valamint a polgárok és az önkormányzat közötti együttműködést.

A másik jelölt a Szimbiózis Alapítvány, mely 1999 végén jött létre. A szervezet peremhelyzetű, fogyatékossággal élő emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációját támogatja. Különös figyelmet szentel a széles körű társadalmi szemléletformálásra. A célcsoport bevonásával osztályfőnöki órákat és interaktív integrációs programokat szervez, közreműködésükkel speciális turisztikai szolgáltatást működtetnek. Diósgyőrben, a Barát-hegy északi lejtőjén épült föl az alapítvány öthektáros majorsága. Lakóotthonukban 14 autista és értelmileg akadályozott személy lakik, valamint naponta a térségből 35 sérült személy ellátását és foglalkoztatását biztosítják. A területen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ezzel munkát biztosítanak a környékről bejáró és a lakóotthonban lakó fogyatékossággal élő fiatalok és megváltozott munkaképességű munkatársak számára. Mezőgazdaságból származó jövedelmük legnagyobb része a kecsketenyésztéshez és a tejfeldolgozáshoz kötődik.

Jó példák

A Civil Díjat a NIOK Alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a figyelmet azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek kiemelkedő eredményeket értek el, összefogást generáltak, változást indítottak el, különösen innovatívak, vagy jó példával szolgálnak a többi civil szervezet számára, és a díjazással ismertséget és elismertséget adjon nekik. A Civil Díj programot a NIOK Alapítvány és együttműködő partnerük, a Civil Iránytű Alapítvány rendezi meg évről évre. A díjakat nyilvános pályázati szakaszt követően szakmai zsűri ítéli oda több kategóriában. A zsűri tagjai részben civil szervezetek kiemelkedő képviselői, valamint civil ügyek iránt elkötelezett, neves vállalati szakemberek. Szavazni a következő linken lehet: https://nlc.hu/civil-dij-2022/.

(A  borítóképen: Készül a kecskesajt a Baráthegyi Majorságban. Fotó: Kozma István)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában