Adományok

2022.03.10. 11:30

Segítséget nyújt az egyetem a menekülteknek

A Miskolci Egyetem adományokat gyűjt, a vezetőség szállás- és oktatási lehetőségeket biztosít a háborús menekülteknek.

Nagy-Hankó Krisztina

Az Ukrajnából menekültek és az ott maradtak számára tett felajánlásokat ismertette prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke, igazságügyi miniszter kedden.

 

– Sajnos a háborúra nincs ráhatásunk, de arra igen, hogy lehetőségeinkhez és képességeinkhez mérten minden segítséget megadjunk. Ennek több eleme van, egyrészt csatlakoztunk országos központi akciókhoz, együttműködünk a Máltai Szeretetszolgálattal, amely közvetlenül tud eljutni a határra. Folyamatosan tárgyalunk a II. Rákóczi Ferenc Főiskolával Beregszászról, amely egy magyar fenntartású intézmény. Többek között kollégiumi férőhelyeket ajánlottunk fel a hallgatók, oktatók számára, akik nem tudják folytatni a tanulmányaikat, munkájukat. Ezenkívül a külügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium összegyűjtötte azokat az angol nyelvű képzéseket az egyetemünkön, amikbe esetlegesen tanulmányaikat megszakító kárpátaljai magyarok, ukrán egyetemisták, Ukrajnában tanuló egyéb nemzetiségű diákok is be tudnak csatlakozni. A kollégiumi férőhelyek biztosítása mellett az egyes kollégiumokból felújítás miatt kiköltöztetett, jó állapotú, régi bútorokat, így 100 ágyat tudtunk átadni a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül olyan helyeknek, ahol ideiglenesen elszállásolják a háborús menekülteket. Továbbá folyamatosan gyűjtjük a tartós élelmiszereket is – sorolta az intézmény vezetője.

 

– Hihetetlen az a gyors és hatékony segítség, amit különböző civil, egyházi és segélyszervezetek igyekeznek megadni. Hétvégén személyesen jártam a határon, és láttam azt a 24 órás szolgálatot, amit nemcsak a helyben élők, hanem az oda sietők is nyújtanak. A Miskolci Egyetem példája jól mutatja, hogy egy felsőoktatási intézmény az oktatási lehetőségeken, szálláslehetőségek felajánlásán keresztül is sokrétű segítséget tud nyújtani – mondta dr. Varga Judit.

 

 

 

A jövő vívmányai

 

Az ismertetőt követően ünnepélyes keretek között adták át a Miskolci Egyetem új Tréning Stúdióját is. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke kiemelte:

 

– Ez egy olyan helyiség, ahol azt a generációt képezzük majd, amely már képes könnyen befogadni a jövő újításait. A beiskolázásban is nagy szerepe lehet ennek a teremnek, hiszen ezáltal be tudjuk vonzani a középiskolásokat és az általános iskolásokat is: itt legózás során sajátíthatják el a robotika alapjait. A most kapott eszközök segítségével az oktatók a 21. századi vívmányok újabbnál újabb generációit tudják megismertetni a diákokkal és az egyetem hallgatóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában