Török-Melczer-kastély

2022.03.27. 07:00

Megújult az ónodi kastély

Ónod - A történelmi emlék megőrzése mellett jövőt építő fejlesztések is megvalósultak.

ÉM

Fotó: Ádám János

Külsejében megújult Ónodon az 1800-as években épült barokk stílusú, négy saroktornyos egykori Török-Melczer-kastély. Az épületben kapott helyet a megyei könyvtári hálózat részeként működő települési könyvtár, és itt helyezték el a község múltját bemutató helytörténeti gyűjteményt is.

 

A várat is felújítják

 

„Ónod páratlan helyszín a magyar történelemben. Kevés település lehet büszke például arra, hogy ott egykor országgyűlést tartottak” – emlékeztetett az ünnepélyes átadóeseményen Tállai András, a térség országgyűlési képviselője. A kastély felújítására utalva kifejtette: büszke arra, hogy segíthette a történelmi emlék megőrzését és továbbörökítését. Egyben elmondta, hogy a nemzeti várprogram keretében sort fognak keríteni az ónodi vár felújítására is. A település vásártartó hagyományait azonban már most tovább élteti a 200 millió forintból megújult vásártér.

 

A történelmi értékek megmentése mellett legalább ennyire fontos a kistelepülések mindennapjainak támogatása, a jövő építése az iskolák, óvodák, bölcsődék megújításával – jelentette ki. Az életminőség javítását szolgáló fejlesztésekre példát mutatnak az Ónodon megtörtént beruházások.

 

 

 

„Egy jó szövetséget kár lenne felbontani” – utalt a település számára fontos fejlesztések megvalósulására Tarnóczi József, Ónod polgármestere. Az ünnepélyes alkalomból köszönetet mondott Tállai Andrásnak többek között azért, mert a kormányzatnál 15 millió forint önerő-támogatást járt ki számukra a kastélyfelújítás elősegítésére.

 

(A borítóképen: Tarnóczi József mutatta be Tállai Andrásnak a megszépült ónodi Török– Melczer-kastélyt. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában